POLITIAKSJON: Politiets kriminalteknikere bærer ut gjenstander fra et forretningslokale i Sollentuna under en aksjon natt til mandag. Foto: Johan Nilsson/TT
POLITIAKSJON: Politiets kriminalteknikere bærer ut gjenstander fra et forretningslokale i Sollentuna under en aksjon natt til mandag. Foto: Johan Nilsson/TT

Terroren i Stockholm:  Politiet slo til mot bedrift

Natt til mandag aksjonerte politiet mot en bedrift i Sollentuna nord for Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiaksjonen begynte ved 0.40-tiden i Sollentuna nord i Stockholm, fortalte Aftonbladets journalist på stedet. Politiet bekrefter aksjonen overfor avisen mandag morgen. Det er ikke gjort ytterligere pågripelser.

På stedet er en bedrift med koblinger til 39-årige Rakhmat Akilov, som mistenkes for angrepet. Det skal være et saneringsselskap, og bedriften selv opplyser at Akilov ikke har vært ansatt der, men at han har vært i lokalene på arbeidsintervju i 2016. Han skal ikke ha fått jobben.

– Han hadde ikke riktig kompetanse og var ikke den vi søkte, mer enn det var det ikke, sier en person ved bedriften til avisen.

– Chattet med IS-sympatisør

Expressen siterer russiske medier på at terrormistenkte Rakhmat Akilov chattet med en IS-tilhenger både før og etter ugjerningen. Chatten foregikk etter alt å dømme på meldingstjenesten WhatsApp, ifølge flere russiske medier. Skjermdumper av samtalen er publisert på nett.

Før terrorhandlingen spurte Akilov blant annet hvordan man lager en bombe og at han ville finne en stor bil og kjøre inn i en folkemengde. Etter angrepet skriver han at han har kjørt over ti mennesker i sentrum av Stockholm.

– Jeg har kjørt over ti mennesker i sentrum av Stockholm, nå må jeg forsøke å komme meg vekk!

– Allahu Akbar, min bror, jeg gråter, jeg elsker deg, hvordan går det vær sterk, du er på vei. Send meg en kort video, skal IS-tilhengeren fra Tadsjikistan ha svart.

SIKTET: Rakhmat Akilov.
SIKTET: Rakhmat Akilov.

Ifølge Expressen har han tilstått ugjerningen i avhør. Anonyme kilder sier til avisen at Akilov har sagt at han er fornøyd med det han har gjort.

Fikk telefon fra Trump

Søndag kveld ringte USAs president Donald Trump til statsminister Stefan Löfven for å sende sine kondolanser til det svenske folket etter angrepet i Stockholm.

– Vi er takknemlige over all solidaritet og alle kondolansene som er kommet fra omverdenen de siste dagene, sier Löfven til Aftonbladet.

Storbritannias statsminister Theresa May, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Indias regjeringssjef Narendra Modi er noen av de andre statslederne som har uttrykt sin deltakelse med det svenske folket.

Tilstanden er bedre for to av de som ble mest alvorlig skadd etter fredagens terrorangrep. Totalt er nå ni pasienter innlagt. To har alvorlige skader.

(©NTB/TV 2)