Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag blir en 17 år gammel gutt av russisk opprinnelse fremstilt for varetekt i Oslo tingrett, siktet for ulovlig å ha besittet sprengstoff.

Han er siktet etter paragraf 142 i Straffelovens kapittel 18, som omhandler terrorvirksomhet.

Politiet pågrep ham sent lørdag kveld på Grønland i Oslo da vitner opplevde ham som mistenkelig.

– PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. For PST er det nå viktig å klarlegge den siktedes intensjon og hvorvidt det er flere personer involvert i det han har planlagt, sa politiadvokat Signe Aalling i PST på en pressekonferanse søndag.

Da politiet pågrep ham, hadde han det som ble betegnet som en bombelignende gjenstand, en eske på rundt 30 x 30 cm.

Forsvarer: – Guttestrek

Politiet konkluderte med at gjenstanden de sprengte kontrollert inneholdt sprengstoff. 17-åringen satt flere timer i avhør søndag, og fastholder at han ikke erkjenner straffskyld. Han sier via sin forsvarer at han ikke hadde planer om å skade noen.

– Han er ikke radikalisert islamist. Han tar avstand fra voldsutøvelse og han tar avstand fra IS, sier Aase Karine Sigmond, som er oppnevnt som guttens forsvarer, til TV 2.

– Hvorfor hadde han da dette stoffet?

– Dette har mer med hva gutter synes er spennende, det var en guttestrek, sier.

Bekymring i lokalmiljøet

Tenåringen som nå sitter fengslet kom til Norge som tiåring, og ble sammen med familien bosatt et sted i Nord-Norge. Han ble etterhvert dyktig i en kampidrett, og deltok i konkurranser på høyt nasjonalt nivå.

TV 2 har vært i kontakt med en tidligere trener, som omtaler ham som «en av guttene sine», men ikke ønsker å la seg intervjue.

Kilder NRK har snakket med i lokalmiljøet 17-åringen bodde i i Nord-Norge sier at flere merket at han hadde ekstreme islamistiske holdninger. De skal ifølge kringkasteren ha varslet lokalt politi som gjennomførte bekymringssamtaler med ham, før PST ble varslet.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som skal ha kjent 17-åringen siden han kom til Norge, skriver NRK.

PST: Terrorangrep i Norge sannsynlig

Søndag valgte PST å oppjustere trusselnivået til «sannsynlig». Det betyr at sikkerhetstjenesten mener at man må forvente at noen forsøker å begå terror i Norge. Vurderingen gjelder de neste to månedene.

– Felleskontra terrorsenter har frem til i dag vurdert det som «mulig» at det vil bli forsøkt terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller en gruppe som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Utvikling den siste tiden har skapt en rekke usikkerhetspunkter, som gjør at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig for en kommende tomåneders periode, sier Bjørnland.