NRK: Personer rundt 17-åringen varslet PST om ekstreme holdninger

– Han tar avstand fra vold, sier forsvareren til 17-åringen som søndag ble siktet for besittelse av sprengstoff etter terrorlovgivningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag blir en 17 år gammel gutt av russisk opprinnelse fremstilt for varetekt i Oslo tingrett, siktet for ulovlig å ha besittet sprengstoff.

Han er siktet etter paragraf 142 i Straffelovens kapittel 18, som omhandler terrorvirksomhet.

Politiet pågrep ham sent lørdag kveld på Grønland i Oslo da vitner opplevde ham som mistenkelig.

– PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. For PST er det nå viktig å klarlegge den siktedes intensjon og hvorvidt det er flere personer involvert i det han har planlagt, sa politiadvokat Signe Aalling i PST på en pressekonferanse søndag.

Da politiet pågrep ham, hadde han det som ble betegnet som en bombelignende gjenstand, en eske på rundt 30 x 30 cm.

Forsvarer: – Guttestrek

Politiet konkluderte med at gjenstanden de sprengte kontrollert inneholdt sprengstoff. 17-åringen satt flere timer i avhør søndag, og fastholder at han ikke erkjenner straffskyld. Han sier via sin forsvarer at han ikke hadde planer om å skade noen.

– Han er ikke radikalisert islamist. Han tar avstand fra voldsutøvelse og han tar avstand fra IS, sier Aase Karine Sigmond, som er oppnevnt som guttens forsvarer, til TV 2.

– Hvorfor hadde han da dette stoffet?

– Dette har mer med hva gutter synes er spennende, det var en guttestrek, sier.

Bekymring i lokalmiljøet

Tenåringen som nå sitter fengslet kom til Norge som tiåring, og ble sammen med familien bosatt et sted i Nord-Norge. Han ble etterhvert dyktig i en kampidrett, og deltok i konkurranser på høyt nasjonalt nivå.

TV 2 har vært i kontakt med en tidligere trener, som omtaler ham som «en av guttene sine», men ikke ønsker å la seg intervjue.

Kilder NRK har snakket med i lokalmiljøet 17-åringen bodde i i Nord-Norge sier at flere merket at han hadde ekstreme islamistiske holdninger. De skal ifølge kringkasteren ha varslet lokalt politi som gjennomførte bekymringssamtaler med ham, før PST ble varslet.

– Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som skal ha kjent 17-åringen siden han kom til Norge, skriver NRK.

PST: Terrorangrep i Norge sannsynlig

Søndag valgte PST å oppjustere trusselnivået til «sannsynlig». Det betyr at sikkerhetstjenesten mener at man må forvente at noen forsøker å begå terror i Norge. Vurderingen gjelder de neste to månedene.

– Felleskontra terrorsenter har frem til i dag vurdert det som «mulig» at det vil bli forsøkt terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller en gruppe som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Utvikling den siste tiden har skapt en rekke usikkerhetspunkter, som gjør at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig for en kommende tomåneders periode, sier Bjørnland.