PST: terror mot norge «sannsynlig»

Politiet ber publikum melde fra om mistenkelig atferd

VARSLER TILTAK: Knut Smedsrud i POD sier flere tiltak vurderes etter at PST økte trusselnivået til det nest høyeste
VARSLER TILTAK: Knut Smedsrud i POD sier flere tiltak vurderes etter at PST økte trusselnivået til det nest høyeste Foto: TV 2
PST ber publikum hjelpe til for å forhindre terror. Økt bevæpning og mer synlig politi på patrulje kan bli konsekvensen av det økte trusselnivået.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Politidirektoratet til TV 2.

Søndag ettermiddag informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PSTE) om at det med bakgrunn i en rekke terrorangrep mot vesteuropeiske land vurderes dit hen at det nå er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre et terrorangrep i Norge.

«Sannsynlig» er det nest høyeste nivået for trusselvurdering, og betyr at man i Norge nå må forvente et angrep. Vurderingen gjelder for de to neste månedene.

– Det er sannsynlig at angrepene det siste året i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper en smitteeffekt også hos personer i Norge med ekstreme islamistiske sympatier, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Politidirektoratet møtte søndag kveld justisministeren for å diskutere hvilke tiltak som skal settes inn. POD bekrefter at økt bevæpning og hyppigere patruljering kan bli konsekvensen.

– Vi har allerede iverksatt en rekke tiltak fredag etter hendelsen i Sverige, og dette opprettholder vi inntil videre, sier Knut Smedsrud, avdelingsdirektør i avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, til TV 2.

– Skal ikke være naive

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) roser enkeltpersonen som tipset politiet om 17-åringen og politiets innsats. Han sier dette viser at årvåkenhet er viktig.

– Jeg legger PSTs vurdering til grunn når de i dag sier at terrortrusselen mot Norge midlertidig er skjerpet. Jeg vil understreke at Norge er et grunnleggende trygt samfunn. Vi har et åpent og demokratisk samfunn, men vil også av den grunn være sårbare. Derfor skal vi ikke være naive, sier Amundsen.

Varsler flere tiltak

Han forteller at POD skal ha et møte med landets politimestre klokken 10 mandag, og at det kan bli aktuelt med ytterligere tiltak.

– Frem til møtet skal vi studere trusselvurderingen, og så vurdere å sette i verk andre tiltak.

– Hvilke tiltak kan det være?

– Man kan tenke seg å bevæpne mer, økt patruljering og en del tiltak vi ikke nødvendigvis vil informere om, sier Smedsrud.

Fakta: Trusselnivåer

Trusselnivået «sannsynlig» betyr at det er grunn til å forvente at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge. Dette er det nest høyeste trusselnivået PST benytter for å gi en beskrivelse av trusselen. Denne oversikten viser betydningen av de ulike nivåene:

Meget sannsynlig: Det er meget god grunn til å forvente

Sannsynlig: Det er grunn til å forvente

Mulig: Det er like sannsynlig som usannsynlig

Lite sannsynlig: Det er liten grunn til å forvente

Svært lite sannsynlig: Det er svært liten grunn til å forvente.

Ber befolkningen om å varsle

Han forteller at politiet allerede har innkalt flere mannskap for å møte den nye trusselvurderingen fra PST. Smedsrud ber også publikum om å være ekstra oppmerksomme.

– Vi anmoder befolkningen om å ha økt årvåkenhet med tanke på denne type hendelser, sier avdelingsdirektøren til TV 2.

Også PST ba på sin pressekonferanse Norges innbyggere om å være oppmerksomme og å ta kontakt med politiet dersom man ser noe mistenkelig eller får høre om urovekkende planer.

– Dersom enkeltpersoner skulle ønske å gjennomføre angrep i Norge, viser forskning at slike personer ofte forteller om sine planer til personer de er fortrolige med, enten det er familier, venner, kolleger, terapeuter, lærere eller andre, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Det betyr mye at allmenheten er kjent med dette, og at bekymringer meldes til politiet, for å styrke samfunnets evne til å avverge, sa Bjørnland.

17-åring siktet - hadde eksplosiver

På PSTs pressekonferanse kom det frem at det var en 17 år gammel russisk statsborger som ble pågrepet og siktet etter at politiet fant en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag kveld.

– Den pågrepne er en 17 år gammel russisk statsborger bosatt i Oslo. Han kom som asylsøker til Norge i 2010. Mannen er siktet for overtredelse av straffeloven paragraf 142, fjerde ledd, for å ha hatt ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

Politiet sperret av et stort område på Grønland øst i Oslo, og gjennomførte en kontrollert sprenging av boksen med eksplosivene sent lørdag kveld.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook