OPPJUSTERER trusselnivået for norge:

– Sannsynlig at det vil bli forsøkt terrorangrep mot Norge

 PST hever trusselnivået. Terror i Norge må forventes
 17 år gammel gutt siktet. Hadde eksplosiver da han ble pågrepet, men nekter straffskyld
 PST ber innbyggere si fra om bekymringer

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom frem på en pressekonferanse søndag ettermiddag, der pågripelsen av en tenåring sent lørdag kveld var et sentralt tema. Den pågrepne var i besittelse av eksplosiver, forteller PST.

– En person ble pågrepet etter tips fra publikum som varslet politiet. Den bombelignende gjenstanden har vist seg å være en primitiv improvisert sprengladning med et begrenset skadepotensial, sier politiadvokat Signe Aalling i PST.

Det var én person som meldte fra til Oslo i 22-tiden om det han oppfattet som mistenkelig adferd. Ifølge Aalling har politiet ikke opplysninger om hvor tenåringen var på vei.

– Den pågrepne er en 17 år gammel russisk statsborger bosatt i Oslo. Han kom som asylsøker til Norge i 2010. Mannen er siktet for overtredelse av straffeloven paragraf 142, fjerde ledd, for å ha hatt ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

Politiet sperret av et stort område på Grønland øst i Oslo, og gjennomførte en kontrollert sprenging av boksen med eksplosivene sent lørdag kveld.

Nekter straffskyld

Den siktede 17-åringen, som hadde status som asylsøker da han og familien kom til Norge, har søndag sittet i et fem og en halv timer langt avhør med PST, opplyser hans forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Sigmond sier til TV 2 at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen PST har tatt ut. Forsvareren sier at gutten er et barn og at det er snakk om guttestreker.

Dette betyr «sannsynlig»

Trusselnivået «sannsynlig» betyr at det er grunn til å forvente at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

Dette er det nest høyeste trusselnivået PST benytter for å gi en beskrivelse av trusselen. Denne oversikten viser betydningen av de ulike nivåene:

Meget sannsynlig: Det er meget god grunn til å forvente

Sannsynlig: Det er grunn til å forvente

Mulig: Det er like sannsynlig som usannsynlig

Lite sannsynlig: Det er liten grunn til å forvente

Svært lite sannsynlig: Det er svært liten grunn til å forvente.

– Han tar avstand fra IS og deres voldshandlinger, sier Sigmond til TV 2.

– PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. For PST er det nå viktig å klarlegge den siktedes intensjon og hvorvidt det er flere personer involvert i det han har planlagt, sier politiadvokat Aalling.

– Det er ikke avklart om den pågrepne har vært alene om forholdet han er siktet for, sier hun.

Politiet har gjort flere beslag, og den pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

PST: Sannsynlig at noen vil forsøke å begå terror i Norge

– Felleskontra terrorsenter har frem til i dag vurdert det som «mulig» at det vil bli forsøkt terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller en gruppe som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

– Utvikling den siste tiden har skapt en rekke usikkerhetspunkter, som gjør at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig for en kommende tomåneders periode, sier Bjørnland.

– Det er foreløpig uavklart om 17-åringen hadde intensjoner om å gjennomføre et terrorangrep. Det er uavklart hvorvidt flere personer kan ha vært involvert.

Frykter smitteeffekt

– Det er sannsynlig at angrepene det siste året i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper en smitteeffekt også hos personer i Norge med ekstreme islamistiske sympatier.

– Demonstrasjon av hvor enkelt et angrep kan gjennomføres fører til at slike personer ser at de kan utføre noe lignende, sier PST-sjefen.

– Det blir stadig vanskeligere å ta seg inn i Syria og Irak for å slutte seg til ISIL (Islamsk Stat, IS, journ.anm.) og al-Qaida. ISIL og al-Qaidas oppfordringer om at de skal gjennomføre angrep mot mål der de oppholder seg i Vesten, blir derfor stadig mer aktuelle.

Ber folk melde bekymringer til politiet

– I norsk sammenheng har vi innledet den kristne høytiden påske, og vi nærmer oss Mai måned, med mange helligdager og merkedager. ISIL har i dag, palmesøndag påtatt seg ansvaret for to angrep mot kristne kirker i Egypt.

– I den tredje utgaven av ISILs magasin i 2016 oppfordres det nettopp til angrep mot festivaler, høytider og merkedager. Dersom enkeltpersoner skulle ønske å gjennomføre angrep i Norge, viser forskning at slike personer ofte forteller om sine planer til personer de er fortrolige med, enten det er familier, venner, kolleger, terapeuter, lærere eller andre.

– Det betyr mye at allmenheten er kjent med dette, og at bekymringer meldes til politiet, for å styrke samfunnets evne til å avverge, sa Bjørndal.

Les mer om bakgrunnen for PSTs pressekonferanse her:

Fredag innførte Politidirektoratet midlertidig bevæpning i de største byene i Norge, samt på Gardermoen flyplass.

Dette kom med bakgrunn av terrorangrepet i Sverige, der 39 år gamle Rakhmat Akilov kapret en lastebil og meide ned mennesker i en gågate i Stockholm.

Fire personer ble drept og flere skadet.

Lørdag kveld ble en ung mann pågrepet i Oslo etter at politiet oppdaget en mistenkelig gjenstand. Store områder i området Grønland ble sperret av og gjenstanden ble sprengt av politiets bombegruppe.

– Han har gitt en lang og grundig forklaring til politiet og opprettholder at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen, sier hans oppnevnte forsvarer Aase Karine Sigmond til TV 2.