politiet i sverige:

Antatt gjerningsmann har vært i politiets søkelys tidligere

OVERVÅKINGSBILDER: Politiet i Stockholm gikk ut med disse overvåkingsbildene fredag. Takket være bildene ble mannen gjenkjent.  
OVERVÅKINGSBILDER: Politiet i Stockholm gikk ut med disse overvåkingsbildene fredag. Takket være bildene ble mannen gjenkjent.   Foto: Politiet
To vitner fulgte etter 39-åringen, som skal ha kjørt lastebilen som meide ned mennesker i Stockholm, og bidro dermed til en rask pågripelse, skriver Aftonbladet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den mistenkte 39-åringen, som skal være fra Usbekistan, ble pågrepet i Märsta 40 kilometer nord for Stockholm seks timer etter dramaet i Drottninggatan, der fire mennesker ble drept og 15 ble skadd.

DIREKTE: Få siste nytt og se direkte fra Stockholm i TV 2s livesenter.

Pågripelsen skjedde takket være to øyenvitner som kjente igjen mannen, fulgte etter ham og varslet politiet, skriver Aftonbladet.

– Uten dette hadde vi aldri funnet ham så raskt, sier en politikilde til avisen.

Den første meldingen kom fra en kvinne som observerte mannen på et tog.

– Hun kjente han igjen fra bildene som spres i mediene. Dessuten virket han nervøs og hadde brente klær, sier en kilde.

Hun varslet en ordensvakt om observasjonen, som igjen varslet politiet.

Ifølge Aftonbladets kilder løp mannen fra togstasjonen, men politiet ble kort tid senere varslet av et annet vitne som hadde sett mannen ved en bensinstasjon i Märsta. Vitnet kjente igjen mannen, og fulgte etter han i bilen sin, opplyser kilden.

I Säpos søkelys tidligere

Politiet og sikkerhetstjenesten i Sverige holdt en pressekonferanse klokken 13.30 lørdag. Da opplyste de at den siktede har vært i politiets søkelys tidligere.

– Det svenske sikkerhetspolitiets har fått informasjon om ham tidligere og han har vært i vårt søkelys, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

Säpo ble tipset om den antatte gjerningsmannen i 2016, men kunne ifølge Thornberg ikke knytte ham til militante grupper. Det har heller ikke kommet flere tips eller opplysninger om ham.

Politiet beskriver informasjonen de har hatt om 39-åringen som marginal og at de ikke så noen grunn til å gå videre med informasjonen. Thornberg understreker at den siktede ikke var i sikkerhetspolitiets søkelys da terrorangrepet skjedde.

Politiet vil ikke bekrefte om den siktede har hatt IS-sympatier. De ønsker heller ikke å bekrefte eller avkrefte om han har direkte tilknytning til noen terrororganisasjon.

Mistankene er styrket

Mistanken mot 39-åringen som er pågrepet etter det antatte terrorangrepet i Stockholm, er styrket, sier rikspolitisjef Dan Eliasson.

– Ingenting tilsier at vi har feil person, tvert imot så styrkes mistanken i takt med at etterforskningen skrider fram, opplyser Eliasson.

– Men vi jobber fortsatt bredt og kan ikke utelukke at flere personer er innblandet i dette angrepet, legger han til.

– Denne personen er pågrepet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om terrorforbrytelser ved drap, opplyste informasjonssjef Karin Rosander ved Åklagarmyndigheten.

Rikspolitisjef Dan Eliasson kommenterte under en pressekonferanse lørdag opplysninger i svenske medier om at det ble funnet en bombe i lastebilen som ble benyttet under angrepet der fire mennesker ble drept og 15 ble skadd.

– Vi har funnet en gjenstand i bilen som ikke hører hjemme der. Om dette er en bombe eller en eller annen form for brannfarlig innretning, vet vi ikke. Tekniske undersøkelser pågår, sier Eliasson.

Gikk ut med overvåkningsbilder

Politiet gikk fredag kveld ut med overvåkningsbilder av den etterlyste mannen i rulletrappen på Centralstation. Like etter klokken 20.00 kom meldingen om at én mistenkt var pågrepet etter terroren i Märsta, 40 kilometer nord for Stockholm.

Politiet pågrep 39-åringen etter at de mottok tips om at han oppførte seg mistenkelig. Ifølge Aftonbladet er det snakk om en firebarnsfar som angivelig har gitt uttrykk for sympati til IS på internett.

Lørdag morgen uttalte politiet at 39-åringen sannsynligvis kjørte lastebilen som ble brukt i angrepet.

Stjålet lastebil

Like etter klokken 15 fredag kom de første meldingene om at en lastebil hadde kjørt inn i en folkemengde i Stockholm, og inn i et stort Åhlens-varehus.

Lastebilen som ble brukt i angrepet tilhører bryggeriet Spendrups. Den ble stjålet kort tid før terrorangrepet, da bilens sjåfør var i ferd med å losse bryggerivarer.

Sjåføren og flere vitner så at en person hoppet inn i bilen og kjørte av gårde. Flere skal ha forsøkt å stanse terroristen, som så i stor fart satte kursen mot gågaten, der det brøt ut full panikk da bilen kom i stor fart.

Hendelsen, som senere ble definert som et terrorangrep, skjedde i gågaten Drottninggatan i sentrum av den svenske hovedstaden. Det er hovedgågaten i Stockholm, som vanligvis er full av mennesker en fredag ettermiddag.

TV 2/NTB

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook