Politiet i Stockholm etterlyste mannen som er innfeldt på bildet etter terrorangrepet. En mann politiet mener er rette vedkommende er pågrepet. 
Politiet i Stockholm etterlyste mannen som er innfeldt på bildet etter terrorangrepet. En mann politiet mener er rette vedkommende er pågrepet.  Foto: Polisen

Aftonbladet: – Firebarnsfar (39) pågrepet etter Stockholm-terror

Den pågrepne har lastet opp propagandafilmer for IS.

DIREKTE: Få siste nytt og se direkte fra Stockholm i TV 2s livesenter.

Fire mennesker ble drept da en lastebil kjørte inn i en gågate i Stockholm. Politiet tror det var en terroraksjon og mener de har mannen som kjørte lastebilen.

15 mennesker ble skadd i dramaet i Drottninggatan, og tilstanden til flere av dem betegnes som alvorlig. Politiet gikk fredag kveld ut med bildet av en etterlyst mann, og bekreftet noen timer senere at en mann med hans signalement var pågrepet i Märsta, 40 kilometer nord for Stockholm.

– Kjørte trolig lastebilen

Natt til lørdag siktet påtalemyndigheten i Sverige mannen, som ifølge svenske medier er en 39 år gammel mann fra Usbekistan.

Det var i 3-tiden at politiet opplyste at mannen er «anhållit», som tilsier omtrent det samme på norsk som at han er formelt siktet, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Han er mistenkt for terrorforbrytelser ved drap, sier påtalemyndighetens talsperson Karin Rosander til SVT.

Svensk politi bekrefter overfor flere svenske medier at 39-åringen trolig kjørte lastebilen.

IS-sympatier

Ifølge Aftonbladet har 39-åringen angivelig gitt uttrykk for sympati til IS på internett.

Mannen oppførte seg ifølge avisas kilder mistenkelig og påsto at han sto bak hendelsen i Stockholm. Det skal ha blitt funnet glasskår på klærne hans, og han var angivelig også i besittelse av en finlandshette, ifølge Aftonbladet.

Dette er imidlertid ikke bekreftet av politiet.

Mannen som kapret en lastebil og kjørte den rett inn i en gågate full av mennesker rett før klokka 15 fredag, for deretter å krasje bilen inn gjennom et butikkvindu, var ifølge øyenvitner iført finlandshette.

Aftonbladet skriver at mannen har fire barn og jobber i byggebransjen. Han skal han ha sagt til politiet at han tok toget til Märsta, ifølge avisen.

– Kun én pågrepet

I 23.30-tiden meldte Expressen at ytterligere en ung mann var pågrepet.

Politikilder bekreftet senere overfor SVT at det skal være en forbindelse mellom de to mennene. Lørdag morgen har politiet imidlertid ingen opplysninger om andre pågrepne enn 39-åringen, som politiet mistenker at har kjørt lastebilen.

– Det er ingen informasjon som jeg har. Jeg har at en person er pågrepet, og senere siktet, sier Mats Eriksson i Stockholm-politiet til Aftonbladet.

Han opplyser imidlertid at flere personer er tatt med inn til avhør flere steder i Sverige.

Etterforskes som terror

Statsminister Stefan Löfven bekrefter at det er mistanke om en terroraksjon.

– Målet med terrorismen er å undergrave demokratiet. Det kommer vi ikke til å la skje, sa han på en pressekonferanse sent fredag.

– Vårt budskap kommer alltid til å være klart. Dere kommer aldri til å vinne. Vi vet at det er disse avskyelige morderne som er våre fiender, sa Löfven.

Mye folk

Politiet fikk melding om hendelsen rett før klokka 15 fredag. En lastebil kjørte da rett inn i Drottninggatan og braste inn gjennom butikkfasaden til Åhlens. Der begynte lastebilen å brenne.

Det var mye folk i den travle gågata, og situasjonen var lenge kaotisk. Øyenvitner fortalte om kaotiske tilstander og en blodig gate der helsepersonell ga førstehjelp til noen av ofrene.

Bevæpnede politifolk var raskt på plass, og de fikk etter hvert forsterkninger av politifolk fra innsatsstyrken, utstyrt med automatgevær og iført gassmasker.

Området rundt Åhlens ble evakuert, samtidig som all kollektivtrafikk med tog og T-bane til og fra sentrum ble stanset.

Lastebilen var kapret

Lastebilen som ble benyttet, tilhører bryggeriet Spendrups og ble kapret mens sjåføren leverte varer på en restaurant kort tid før dramaet.

– Det er en av våre distribusjonsbiler. I forbindelse med en leveranse på restauranten Caliente var det noen som hoppet inn i førersetet og kjørte av gårde, forteller bryggeriets kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth til nyhetsbyrået TT.

Ifølge et øyenvitne var gjerningsmannen alene og iført finlandshette, noe som ble bekreftet av politifolk på stedet.

Ikke overrasket

Säpo-sjefen Anders Tornberg lot seg ikke overraske av fredagens dramatiske hendelse i den svenske hovedstaden.

– Denne hendelsen er dessverre ikke overraskende. Vi har sett mange lignende eksempler i Europa den siste tiden, og vi har trent på dette, sa han under en pressekonferanse.

Tornberg understreket at Säpo nå samarbeider tett med andre lands sikkerhetstjenester i et forsøk på å finne ut hvem som sto bak og om vedkommende handlet alene.