INGEN EKSTRA TILTAK: Politiet har innført midlertidig bevæpning etter angrepet i Stockholm, men innfører foreløpig ingen andre konkrete tiltak i og rundt den populære handlegaten Karl Johans gate i Oslo.
INGEN EKSTRA TILTAK: Politiet har innført midlertidig bevæpning etter angrepet i Stockholm, men innfører foreløpig ingen andre konkrete tiltak i og rundt den populære handlegaten Karl Johans gate i Oslo. Foto: Reuters File Photo

Frykter lastebilangrep kan skje på Karl Johan

Flere er bekymret for sikkerheten i Oslo etter at Europa er rammet av sitt tredje lastebilangrep på under ett år.

De siste ni månedene har Europa blitt rammet av flere angrep hvor lastebil er brukt som drapsvåpen.

Fredag smalt det igjen, da en lastebil dundret inn i varehuset Åhlens i Stockholm. Da taxi- og bussjåfør Morten Petter Moe (60) hørte nyheten, kjente han sinnet bruse inni seg.

– Politiet og politikerne i Oslo er sløve og handlingslammede, og det har de vært siden terrorangrepet i 2011. Et slikt lastebilangrep kan lett skje i Oslo, mener han.

DIREKTE: Få siste nytt og se direkte fra Stockholm her i TV 2s livesenter.

Moe har kjørt taxi i Oslo i 40 år, og kjenner bybildet godt. Han mener sikkerheten i og rundt Oslos hovedgate, Karl Johans gate, er alt for dårlig.

– Slik jeg ser det, så er saken lett om du er terrorist. Da kan du kapre en av leddbussene nede ved Jernbanetorget, kjøre opp ved Akersgata og dundre nedover Karl Johan, mener han.

– Jeg ler av blomsterpottene

Moe er særlig bekymret for sikkerheten i kjølvannet av at den norske islamisten Ubaydullah Hussain ble dømt til ni års fengsel denne uka.

– Jeg tror det sitter mange sinte folk der ute nå, som vil hevne seg på dommen. Sett i lys av angrepet i Stockholm, mener jeg det er en farlig kombinasjon, sier han.

Etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya i 2011, ble det satt igang flere sikkerhetstiltak ved Stortinget i Karl Johan. Blant annet er det satt opp midlertidige sperrer i form av blomsterpotter. Moe mistet selv et familiemedlem på Utøya, og har tenkt mye på sikkerheten siden den gang.

– Jeg ler av blomsterpottene de har satt opp. Det sjokkerer meg. Skal det liksom stoppe en terrorist? spør han.

– Er du ikke redd for at byen ødelegges litt dersom man setter opp for mye sperringer?

– Det er selvfølgelig en balanse, men jeg mener at akkurat rundt inngangene til Karl Johans gate bør man faktisk sperre av. Man kan også installere mekaniske søyler som kan senkes ned i jorda når de ikke er i bruk, sier han.

Flere er bekymret

Moe opplever at flere i taxi-miljøet har de samme tankene som han rundt sikkerheten i Karl Johans gate.

– Mange er enige med meg når jeg snakker om sikkerheten her. Vi kjører disse gatene daglig og ser hva som kan skje, sier han.

Etter lastebil-angrepet mot et julemarked i Berlin i desember i fjor, snakket TV 2 med selgere på julemarkedet ved Spikersuppa i Karl Johans gate. Da var flere bekymret for sikkerheten.

– Vi tenkte på angrepet da vi kom på jobb i dag tidlig. Jeg tenkte blant annet på om det hadde vært mulig å kjøre en lastebil inn inngangen, sa osteselgeren Trond Wahlstrøm den gang.

Selv vil ikke taxisjåfør Morten beskrive seg selv som redd.

– Jeg er ikke redd. Men jeg er redd for at jeg skal få rett i det jeg frykter skal skje, sier han.

Har ingen planer om avsperring

Når TV 2 snakker med Oslo-politiet fredag kveld, er det ingen konkrete planer om tiltak på Karl Johan.

– Vi følger situasjonen fortløpende og forholder oss til anbefalinger fra PST og Politidirektoratet, sier operasjonsleder Marita Aune.

Hun oppfordrer Oslo-folk til å ikke være redde for å bevege seg utendørs, til tross for angrepet i Sverige.

– Vi har tilgjengelige ressurser ute og er synlige, og vi har fokus på plasser der det samles mye. Men vi oppfordrer Oslo-borgere til å bruke byen og nyte påsken, sier hun.

Midlertidig bevæpning

Politiet i de største byene og ved Oslo lufthavn har besluttet midlertidig bevæpning inntil videre. Det er også iverksatt økt tilstedeværelse ved de største byene.

– Når en sånn hendelse skjer såpass nær oss, så er vi nødt til å være på vakt, sa beredskapsdirektør Knut Smedsrud fredag kveld.

Politiets situasjonssenter følger nøye med på det som skjer i Stockholm og har kontakt med svensk politi.

– Vi har ingen indikasjoner på at Norge er truet på noen slags måte. Vi følger anbefalingene PST kommer med, men det er ingenting som tyder på noen konkret trussel mot Norge, sa han.

PST foretar vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge, og politiet vil fortløpende vurdere om det er behov for ytterlige tiltak her hjemme