SØKNAD: Her er Mahad hos Oslo-politiets Utlendingsavsnitt og skriver på søknaden om utreisetillatelse til Somalia.
SØKNAD: Her er Mahad hos Oslo-politiets Utlendingsavsnitt og skriver på søknaden om utreisetillatelse til Somalia. Foto: Ingvild Jensen / TV 2

Her søker Mahad om å få reise til Somalia

Fredag sendte Mahad Abib Mahamud en søknad om å få reise til Somalia, landet han mener er hans hjemland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart at Utlendingsnemda ikke omgjør vedtaket om å tilbakekalle Mahad Abib Mahamuds norske statsborgerskap.

Mahads advokat Arild Humlen begjærte vedtaket omgjort etter at han selv reiste til Djibouti for å fremskaffe ny dokumentasjon i saken, men dette ble dermed avvist.

– Jeg er svært skuffet, forstår ikke hva Norge tenker på. Jeg har jobbet hardt for å være et godt forbilde. Nå vil jeg ikke være i Norge, jeg vil bare reise, men jeg har ikke utreisepapirer, så jeg kan ikke det heller, sier Mahad til TV 2.

SØKNAD: Her skriver Mahad på søknaden. Foto: Ingvild Jensen / TV 2
SØKNAD: Her skriver Mahad på søknaden. Foto: Ingvild Jensen / TV 2

Norske myndigheter mener Mahad er fra Djibouti, mens han selv hevder han er fra Somalia.

Først til Brussel

Fredag var Mahad på Oslo-politiets Utlendingsavsnitt. Der leverte han søknaden om utreisetillatelse til det han mener er hans hjemland, Somalia.

– Jeg ønsker å få reise til Brussel for å hente mitt somaliske pass på ambassaden der, for deretter å reise tilbake til Norge for å pakke før jeg drar til Somalia, sier Mahad til TV 2.

Han har vært i kontakt med regjeringsapparatet i Somalia, der han er lovet en stilling. Det var Klassekampen som først omtalte dette.

UDI på sin side har tidligere fortalt TV 2 at de ikke kan bistå Mahad å reise andre steder enn til Djibouti. De mener hans identitet enda ikke er oppklart, noe den må være før han kan reise.

Reiste for å skaffe bevis

Humlen reiste til Djibouti for å møte Abdoulkader Abdi Mohamed, mannen som ifølge dommen fra Oslo tingrett er Mahad Abib Mahamuds djiboutiske bror.

Retten trodde ikke på Mahads forklaring om at Abdoulkader er en venn og forretningspartner, men tilbake i Oslo hevder advokat Humlen at han har funnet bevis på at Mahad snakket sant.