USAs president, Donald Trump, får støtte fra syv år gamle Bana Alabed, etter angrepet på det syriske regimets flybase natt til fredag.
USAs president, Donald Trump, får støtte fra syv år gamle Bana Alabed, etter angrepet på det syriske regimets flybase natt til fredag. Foto: Twitter

Bana (7) ble verdenskjent for krigsskildringer i Syria – nå støtter hun Donald Trump

«Putin og Bashar al Assad bombet skolen min, drepte vennene mine og tok barndommen fra meg», lyder en av flere Twitter-meldinger fra syriske Bana (7).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv år gamle Bana Alabed ble verdenskjent i vinter da hun og moren skildret livet i krigsherjede Syria på Twitter.

Bana og moren fortalte blant annet om den desperate situasjonen i Aleppo, og har 364.000 følgere på Twitter. Gjennom flere tøffe krigsår har følgerne får lese meldinger som: «Hei verden. Vi er fremdeles i live» eller «I dag er det rolig i Aleppo. En av de beste dagene på lenge».

Det er Bana som fronter kontoen, men moren er engelsklærer og bistår etter alt å dømme datteren i å formulere meldingene.

Etter nattens missilangrep på flybasen Shayrat, der USA sendte 59 Tomahawk-missiler, har sjuåringen nå publisert en støttende Twitter-melding til USAs president, Donald Trump.

«Jeg er et syrisk barn som har lidd under Bashar al Assad & Putin. Jeg ønsker Donald Trumps handlinger mot mitt folks drapsmenn velkommen», skriver hun på Twitter.

I en annen melding skriver hun: «Putin og Bashar al Asad bombet skolen min, drepte vennene mine & tok barndommen fra meg. Det er på tide å straffe barnedrapsmennene i Syria».

Nødvendig for nasjonal sikkerhet

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump.

Han ber verdens siviliserte nasjoner følge USA og få en slutt på «nedslaktingen og blodbadet» i Syria.

– Ved hjelp av en dødelig nervegass kvalte Assad ut livene til hjelpeløse menn, kvinner og barn. Det var en langsom og brutal død for så mange, sa Trump på en pressekonferanse.

Russlands president, Vladimir Putin, raser mot angrepet, og hevder det bryter med internasjonal lov.

«Washingtons handlinger vil føre til store ødeleggelser i båndet mellom USA og Russland», sier Putin via en talsmann, og i samme melding presiseres det at det syriske regimet ikke har kjemiske våpen.

Måtte skje

En talsperson for Det hvite hus sier de 59 Tomahawk-rakettene ble skutt opp fra marinefartøyene USS Porter og USS Ross i Middelhavet mot den syriske basen.

– Vi legger til grunn at vi med stor grad av sikkerhet kan si at angrepet med kjemiske våpen tidligere denne uka ble igangsatt fra dette stedet, med fly kontrollert av Assads regime. Vi legger også til grunn, med like stor grad av sikkerhet, at Assad-regimet brukte en nervegass, sarin, i disse angrepene, sier talspersonen.

Hvis man puster inn saringass eller tar den opp i kroppen via huden, angriper giften pustesenteret i sentralnervesystemet og lammer musklene i og rundt lungene. Minst 86 mennesker ble drept i angrepet i Khan Sheikhoun, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).