Russlands president, Vladimir Putin, mener Trumps missilangrep mot Syria bryter internasjonale lover. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Russlands president, Vladimir Putin, mener Trumps missilangrep mot Syria bryter internasjonale lover. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Putin raser etter Trumps Syria-angrep

Mener angrepene er ulovlige og skader båndene mellom de to supermaktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske forsvaret sier de vil hjelpe Syria å forsterke luftforsvaret etter det amerikanske luftangrepet på en flybase i Syria.

Forsvarsdepartementets talsmann, generalmajor Igor Konashenkov, sier ifølge nyhetsbyrået AP at de vil iverksette en rekke tiltak for å beskytte de mest sårbare infrastrukturanleggene i Syria.

Samtidig kaller Syrias president angrepet for uansvarlig.

– Tåpelig og uansvarlig oppførsel, som bare avslører hvor kortsiktig USA tenker og hvor politisk og militært blinde de er overfor virkeligheten, heter det i en kommentar til det amerikanske angrepet fra den syriske presidentens kontor.

Sterke russiske reaksjoner

Russlands president, Vladimir Putin, er sterkt kritisk til USAs rakettangrep på en syrisk flybase natt til fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Putin mener angrepet bryter med internasjonal lov og truer båndene mellom Russland og USA. Han har lenge støttet den syriske diktatoren Bashar al-Assad, og russiske styrker var til stede på flybasen da angrepet skjedde.

Kreml bekrefter at de ble varslet på forhånd angrepet.

Dropper USA-avtale

Via sin talsmann, Dmitry Peskov, karrakteriserer Putin missilangrepet som et «et angrep på en selvstendig stat, som bryter med normer og internasjonale regler», skriver russiske medier, ifølge Reuters.

«Washingtons handlinger vil føre til store ødeleggelser i båndet mellom USA og Russland», sier Putin via talsmannen, og i samme melding presiseres det at det syriske regimet ikke har kjemiske våpen.

Russland avslutter luftsikkerhetsavtalen de har med USA i Syria. Det opplyser det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse. Avtalen ble inngått for å forhindre ulykker i luften over Syria. Russland har flere dusin krigsfly og luftvernbatteri stasjonert i landet.

Sju personer ble drept i det amerikanske angrepet, og flere er skadd. Flybasen har også fått store skader.

«En passende reaksjon»

USAs missilangrep får også bred internasjonal støtte. Blant annet mener statsministeren i Australia, Malcolm Turnbull, at det var viktig med en rask og rettferdig respons på gassangrepet.

«Dette var en riktig respons av USA. Det er ikke egnet til å styrte Assad-regimet», heter det i en uttalelse fra Turnbull.

En talskvinne fra britiske myndigheter kaller angrepet for «en passende reaksjon på det barbariske, kjemiske våpenangrepet fra det syriske regimet, og er ment for å avskrekke ytterligere angrep».

Italias statsminister Paolo Gentiloni kaller angrepet for rimelig gitt «krigsforbrytelsene» Assad-regimet begikk gjennom gassangrepet mot sitt eget folk.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen twitrer at det er «godt at feige overgrep mot kvinner, menn og barn får konsekvenser».

EUs president Donald Tusk kaller angrepet en framvisning av «nødvendig fasthet».

«USAs angrep viser nødvendig fasthet mot et barbarisk kjemisk angrep. EU vil samarbeide med USA for å sette en stopper for brutaliteten i Syria», skriver Tusk på Twitter.

Tror Trump ville demonstrere handlekraft

Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier til TV 2 at det er overraskende at USA reagerte så raskt på gassangrepet.

– Samtidig var det kanskje noe man måtte forvente fra amerikansk side. Trump hadde kritisert Obama for ikke å gripe inn etter det første kjemiske angrepet i Syria i 2013, og da måtte han gjøre noe for å vise at han var mer handlekraftig enn Obama, sier Godzimirski.

– Russerne reagerer veldig kraftig på dette. Hvilke konsekvenser tror du angrepet kan få for det langvarige forholdet mellom USA og Russland?

– Vi vet at det var veldig store forventninger da Trump ble valgt til USAs neste president. Man mente at det kunne åpne et nytt kapittel i russisk-amerikanske relasjoner, men vi vet også at disse forhåpningene kanskje var litt urealistiske. Både Russland og USA lar seg styre av sine egne interesser. Hvem som definerer hvilke interesser er et helt annet spørsmål, men vi ser at i tilfellet Syria så var ikke disse interessene nødvendigvis sammenfallende.

Varslet Russland før angrepet

59 Tomahawk-missiler ble skutt fra marinefartøyene USS Porter og USS Ross i Middelhavet mot den syriske basen. Angrepet kom som et svar på et saringass-angrep i Syria som tok livet av minst 86 mennesker i Khan Sheikhoun.

Trump gjorde det klart på en pressekonferanse at de mener Assad-regimet står bak angrepet. USAs utenriksminister, Rex Tillerson, påpekte også fredag morgen at Russland forpliktet seg allerede i 2013 til å sikre kjemiske våpen i Syria.

– Enten har Russland vært medskyldig eller så har Russland rett og slett vært inkompetent i sin evne til å oppfylle sin del av avtalen, sa Tillerson.

Ifølge Reuters ble ikke den delen av flybasen der det befinner seg russiske styrker bombet. Amerikanske myndigheter skal også ha varslet russiske myndigheter om angrepet før det skjedde.

Også NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, ble forhåndsvarslet av USAs forsvarsminister, James Mattis, om angrepet.

– Vi viser til amerikanske myndigheter når det gjelder angrepet i Syria. Men vi kan bekrefte at generalsekretær Stoltenberg ble informert av forsvarsminister Mattis i forkant, skriver Stoltenbergs talsmann Stein Hernes i en tekstmelding til TV 2.