USA har bombet syrisk flybase

USA har skutt 59 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AP melder fredag at syv personer ble drept i angrepet. I tillegg er ni skadet, og flybasen nesten totalt ødelagt.

Dette er det første amerikanske angrepet direkte mot den syriske regjeringen og Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse siden han ble president.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump. Han ber verdens siviliserte nasjoner følge USA og få en slutt på «nedslaktingen og blodbadet» i Syria.

Se Trumps pressekonferanse i videoen over

Ifølge Reuters ble ikke den delen av flybasen der det befinner seg russiske styrker bombet. Amerikanske myndigheter skal også ha varslet russiske myndigheter om angrepet før det skjedde. Statlig syrisk TV opplyser ifølge nyhetsbyrået at angrepet «førte til at liv gikk tapt».

– Ved hjelp av en dødelig nervegass kvalte Assad ut livene til hjelpeløse menn, kvinner og barn. Det var en langsom og brutal død for så mange, sa Trump på en pressekonferanse.

Han påpekte samtidig angrepet var viktig for å forebygge og avskrekke spredning og bruk av dødelige kjemiske våpen.

Tomahawk-rakettene ble skutt opp fra to marinefartøy i Middelhavet og målet var Shayrat, en flybase som kontrolleres av det syriske regimet. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag skal være stasjonert der. Minst 86 mennesker ble drept i gassangrepet, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Noe må skje, sa president Trump før USA slo til torsdag, med henvisning til angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen.

Måtte skje

En talsperson for Det hvite hus sier de 59 Tomahawk-rakettene ble skutt opp fra marinefartøyene USS Porter og USS Ross i Middelhavet mot den syriske basen.

– Vi legger til grunn at vi med stor grad av sikkerhet kan si at angrepet med kjemiske våpen tidligere denne uka ble igangsatt fra dette stedet, med fly kontrollert av Assads regime. Vi legger også til grunn, med like stor grad av sikkerhet, at Assad-regimet brukte en nervegass, sarin, i disse angrepene, sier talspersonen.

Dette bildet av Shayrat-flybasen ble frigitt fredag morgen av Pentagon. Flybasen var målet for det amerikanske angrepet. / AFP PHOTO / US Department of Defense / HO
Dette bildet av Shayrat-flybasen ble frigitt fredag morgen av Pentagon. Flybasen var målet for det amerikanske angrepet. / AFP PHOTO / US Department of Defense / HO

Hvis man puster inn saringass eller tar den opp i kroppen via huden, angriper giften pustesenteret i sentralnervesystemet og lammer musklene i og rundt lungene. Minst 86 mennesker ble drept i angrepet i Khan Sheikhoun, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

TV 2 har vært i kontakt med både statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H), men ingen av dem har foreløpig kommentert nattens angrep. De to er i Kina på tjenestereise, og har lovet å komme med en uttalelse i løpet av de neste timene.

Russisk advarsel

Pentagon skal torsdag ha orientert Det hvite hus om flere alternativer som kunne innebære angrep mot militære mål i Syria. Blant mulighetene som ble vurdert var nettopp å sette det syriske flyvåpenet ute av spill.

Russland likte dårlig hintene om intervensjon fra USAs side og advarte om at det ville få negative konsekvenser for USA:

– Alt ansvar, hvis det utføres militære handlinger, vil ligge på skuldrene til dem som tar initiativet til en slik tvilsom og tragisk handling, sa FN-ambassadør Vladimir Safronkov torsdag.

– Se på Irak, se på Libya, sa han, for å eksemplifisere hvordan det kan gå når vestlige land blander seg inn.

Utsatt avstemning

Safronkov kom rett fra et møte bak lukkede dører i FNs sikkerhetsråd, der han skal ha vært åpen om Russlands synspunkter. I nesten to timer satt Sikkerhetsrådet i møtet, der det også var ventet at de skulle stemme over en resolusjon om Syria. Tre ulike utkast skal ha blitt diskutert.

Da de kom ut ble det klart at avstemningen var avlyst i påvente av forhandlinger rundt ordlyden i en eventuell resolusjon.

USAs utenriksminister, Rex Tillerson, sa i en uttalelse etter angrepene at «Russland ikke har klart å levere» i kampen for å hindre kjemiske angrep i Syria.

– Enten var Russland delaktig, eller så var de inkompetente, sier Tillerson.

Pentagon-plan

Pentagon har for lengst utarbeidet planer om ulike angrepsmål i Syria, men advarte Trumps forgjenger Barack Obama mot følgene av å kaste seg inn i krigen mot Assad.

Trump har i årevis advart mot en amerikansk militærintervensjon i Syria og hevdet at USA da risikerer å havne i krig med Assads allierte Russland og Iran. Onsdag endret han tilsynelatende mening og sa at Assad med angrepet mot Khan Sheikhoun "gikk over streken" og at slike angrep ikke kan tolereres.

Trump har tidligere åpnet for å opprette såkalt sikre soner for flyktninger inne i Syria, men Pentagon har advart mot dette og vist til at det vil bli en svært stor, kostbar og vanskelig operasjon, skriver den amerikanske nettavisen Military.com.