Tvillingene Ahmad og Aya (9 mnd) var blant 30 barn som døde i gassangrepet tirsdag morgen Foto: Moaz al-Shamy
Tvillingene Ahmad og Aya (9 mnd) var blant 30 barn som døde i gassangrepet tirsdag morgen Foto: Moaz al-Shamy

Mistet tvillingene sine i gassangrepet: – Jeg lovet å aldri forlate dem

Abdel Hameed al-Youssef (29) mistet over 20 slektninger i gassangrepet tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er funnet kjemiske stoffer i ofrene etter angrepet mot byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria.

– Resultatene fra obduksjonen viser at det ble brukt kjemiske våpen, sier tyrkias justisminister Bekir Bozdag.

Han sier også det er funnet bevis for at regimet til president Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen, men uten å gi flere opplysninger.

Mistet tvillingbarn og mange slektninger

Blant dem som ble hardt rammet i angrepet, var Abdel Hameed Alyousef, som mistet kona, tvillingbarn på ni måneder og en rekke slektninger.

Onsdag ankom han nabolandet Libanon, sittende i forsetet på en minibuss med de to døde tvillingene sine, Ahmad og Aya, på fanget. Han forteller gråtende hvordan han fant dem døde med skum rundt munnen.

– Jeg var rett ved siden av dem og bar dem ut av huset sammen med moren da bombene falt, Jeg trodde de var trygge, så jeg gikk for å se etter andre familiemedlemmer, sier han.

– Men fem minutter senere kjente vi en rar lukt, forteller han.

De to babyene og Alyousefs kone, Dalal Ahmed, ble raskt syke. De døde mens Alyousef var ute og lette etter andre familiemedlemmer.

Abdul-Hamid Alyousef begravde sine to små tvillinger som ble drept i gassangrepet tirsdag. 
Abdul-Hamid Alyousef begravde sine to små tvillinger som ble drept i gassangrepet tirsdag.  Foto: Str

– Jeg tok Ahmed og Aya og begravde dem med mine egne hender. Jeg pleide å si til dem at jeg aldri skulle forlate dem. Mine elskede. Min Aya. De pleide å holde rundt meg, sier Alyousef hikstende.

Han fant også de to brødrene sine, to nevøer, en niese, naboer og venner døde.

– Jeg kunne ikke redde dem, de er alle døde nå, forteller han.

Ingen innrømmer skyld

USA og andre vestlige land mener det syriske regimet selv stod bak angrepet.

Reaksjonen fra Trump-administrasjonen har vært overraskende hard, og president Donald Trump har uttalt at angrepet har fått ham til å endre holdning til krigen.

Syriske og russiske myndigheter avviser at Assad-vennlige styrker sto bak angrepet. De sier et syrisk luftangrep traff et lager for kjemiske våpen som var kontrollert av opprørerne.

– De opplysningene som amerikanerne eller våre kolleger i andre land måtte ha, kan ikke være basert på objektivt materiale eller bevis, sa talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov.

Han la til at hendelsen i den opprørskontrollerte, syriske byen Khan Sheikhoun var en «uhyrlig forbrytelse».

Meldingen ble sendt ut samtidig som Syrias utenriksminister Walid al-Moualem avviste alle anklager om at den syriske hæren har brukt eller kommer til å bruke kjemiske våpen.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen ser tegn til at USA vil trappe opp den militære innsatsen i Syria, og åpner for et større dansk bidrag.

Ifølge Samuelsen, som tilhører partiet Liberal Alliance, vil Danmark være klar til å bidra mer hvis regjeringen får en forespørsel fra USA.

86 drepte

Dødstallene etter angrepet er nå oppe i 86. Blant de drepte er det 30 barn og 20 kvinner, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som frykter at antallet døde kan komme til å stige ytterligere.

– Det er fortsatt savnede, sier SOHR.