Bildet viser  19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015. Foto: Politiet / Ubaydullah Hussain / NTB scanpix
Bildet viser 19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015. Foto: Politiet / Ubaydullah Hussain / NTB scanpix

Terrordømt 20-åring anker ikke dommen

20-åringen som ble dømt til to år og ti måneder for forsøk på å tilslutte seg terrororganisasjonen IS, anker ikke dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 20 år gamle norske konvertitten som ble dømt til to år og ti måneder i samme sak som Ubaydullah Hussain, anker ikke dommen.

Mannen ble dømt for å forsøke å tilslutte seg terrororganisasjonen IS.

20-åringen nektet straffskyld i Oslo tingrett da saken ble behandlet i november og desember, og hevdet at han kun skulle reise til Syria for å drive nødhjelp.

Han ble pågrepet på Landvetter flyplass ved Göteborg sommeren 2015, da han var på vei til Syria. Ifølge påtalemyndigheten rekrutterte Hussain aktivt den medtiltalte 20-åringen til å reise.

På bilder som ble lagt frem i retten, poserte blant annet 19-åringen med stridsvest. Bildet ble tatt kun fire dager før pågripelsen, men sammen med Hussain fant 20-åringen ut at han ikke skulle ta med seg utstyret til Syria.

I stedet ble de to enige om å ikke ta risikoen med transporten, og at utstyret heller skulle selges på Finn.no.

På en liste politiet fant under en hemmelig ransaking hjemme hos 20-åringen, mens han var i skogen og skjøt med luftgevær sammen med flere fra Profetens Ummah, var det nedtegnet flere spørsmål. Påtalemyndigheten mener dette var spørsmål han skulle stille Hussain.

Blant spørsmålene som sto på lappen var «Hva er alder på de som deltar?» og «Er det mulig å komme sammen med nordmenn?».

Under hovedforhandlingene påpekte statsadvokat Fredrik G. Ranke at 19-åringen «ble medlem av Ummah-miljøet på rekordtid». Den første registrerte kontakten mellom Ubaydullah Hussain og 20-åringen var 8. mars 2015. 8. juni samme år ble han pågrepet.

20-åringen har forklart at han konverterte til islam i 2012, og lenge gikk med tanker om å reise til Syria for å, etter eget sigende, hjelpe sine brødre der.