Kreftpasienters forkjemper overrasket med hederspris

Kreftlege Steinar Aamdal jobber for at Norge ligger i front når nye metoder skal testes ut. I dag ble han hedret med pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere reportasjer har TV 2 trukket fram Steinar Aamdals arbeid for å få flest mulig pasienter til å få teste ut lovende kreftmedisin - blant annet immunterapi.

Det var mens han holdt et innlegg om immunterapi under Dagens medisin sin årlige kreftkonferanse, at Aamdal ble overrasket med kreftforeningens hederspris.

– Det er veldig flott at Kreftforeningen har gjort dette, det er viktig for å få fokus på pasientene. Jeg er en av mange som sloss for dette, og vi føler at vi snakker pasientenes sak, sier Aamdal til TV 2.

– Vil gjelde de fleste krefttyper

Legen sier immunterapien er et kjempefremskritt i kreftbehandlingen, og kaller det et paradigmeskifte innen kreftbehandling generelt.

– Immunterapi er en behandling som går ut på at man mobiliserer immunforsvaret til angrep på kreftsykdommen. Jeg tror immunterapi vil gjelde for de fleste krefttyper i fremtiden.

Aamdal understreker at immunterapi ikke virker godt nok enda, men at den må jobbes med for å bli bedre.

– Vi kan ikke si at vi er fornøyde. Behandlingen må bli bedre, for det er en god del pasienter som ikke har effekt, sier Aamdal.

I utprøvingsfasen

Pasienter med føflekk-kreft og lungekreft er av de som i løpet av de siste årene har kommet inn under Aamdals forsøksgrupper, og dermed fått teste ut det aller siste innen medisin.

Det er ofte pasienter som ikke har annet håp enn helt ny medisin, som får bli med i den banebrytende uttestingen.

Aamdal er professor emeritus ved Universitet i Oslo, og leder forskergruppen for tidlig utprøvende kreftbehandling. Enheten er en av få i Skandinavia som har kompetanse og ressurser til å gjennomføre utprøving av nye kreftbehandlinger som testes ut for første gang i mennesker, såkalte fase I-utprøvinger.

Voldsomt engasjement

I fjor var det Thea Steen som fikk hedersprisen. I begrunnelsen for at det nå var Aamdal som burde hedres, blir hans mangeårige engasjement trukket fram;

Aamdal har tatt en tydelig rolle i den offentlige diskurs om nye legemidler. Spesielt når de første immunterapi legemidlene kom på markedet har Aamdal vist et voldsomt engasjement for at norske pasienter skal få tilgang til disse medikamentene.

Han har stått frem i media og på møter for å tale pasientenes sak. Han har vært – og fortsatt er- en tydelig forkjemper for at norske kreftpasienter skal få tilgang til medisiner som har effekt.