LEGGER SEG UT MED VEGANERE: – Du bidrar til smerte og lidelse ved å kjøpe animalsk, heter det i en av kommentarene til Pia Kjærsgaards flammende innlegg om veganisme. AP Photo/Larry Crowe/Facebook
LEGGER SEG UT MED VEGANERE: – Du bidrar til smerte og lidelse ved å kjøpe animalsk, heter det i en av kommentarene til Pia Kjærsgaards flammende innlegg om veganisme. AP Photo/Larry Crowe/Facebook

Toppolitiker om å gi barn vegansk kosthold: – Overgrep

Spørsmålet om små barn kan følge vegansk diett har skapt furore i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hele startet med at en gruppe veganske foreldre spurte Sundhedsstyrelsen, som tilsvarer det norske Helsedirektoratet, om veiledning i hva slags vegansk mat som er best å gi små barn under to år.

Sundhedsstyrelsen avviste å svare på henvendelsen fordi myndighetene mener en vegansk diett kan være skadelig for så små barn, skriver Jyllands-Posten.

Den svært erfarne politikeren Pia Kjærsgaard skrev et flammende innlegg om saken på Facebook. Kjærsgaard er formann i Folketinget, en stilling som tilsvarer stortingspresident i Norge, og man kan trygt si at innlegget ble lagt merke til.

– Et overgrep

«Fred være med at voksne mennesker treffer deres egne beslutninger om hvordan de ønsker å leve deres liv. Vi lever i et fritt land, og så lenge et fritt valg ikke går ut over andre, er det helt opp til den enkelte. Men når foreldre presser en bestemt livsstil som kan være helseskadelig ned over hodet på sine barn, er det snakk om et overgrep», tordner Kjærsgaard.

Det sier seg selv at små barn har bruk for animalske produkter, mener Kjærsgaard, og viser til at selve morsmelken er animalsk. Små barn har bruk for en allsidig og proteinrik kost som sikrer normal vekst, fortsetter hun.

Kjærsgaard trekker paralleller til foreldre som nekter å vaksinere sine barn. Enkelte foreldre nekter å lytte til råd og avviser vitenskapen, skriver politikeren i innlegget.

«Veganerbevegelsen minner på mange måter om en nyreligiøs bevegelse – bare uten en gud. Det er et fast sett holdninger og en rekke dogmer man skal abonnere på, nøyaktig som i de mange nyreligiøse bevegelser, og alle som avviser dogmene er enten uvitende eller onde».

Heftig motbør

Tilhengere av veganisme reagerer med vantro og beskylder Kjærsgaard for å være vitenskapelig akterutseilt og for å støtte kjøttindustrien, som uten omsvøp kalles «organisert dyremishandling» av folk som ikke spiser kjøtt.

«Pia, du er lysår bakpå med din viten på dette området, nøyaktig som svæææært mange leger er», heter det i en av de nær 300 kommentarene innlegget har avstedkommet torsdag.

Den danske veganske foreningen Mad med medfølelse skriver i et svar til Kjærsgaard at individer i alle stadier av livet kan leve vegansk.

STERKE MENINGER: Folketingets formann Pia Kjærsgaard har lite til overs for foreldre som vil gi småbarn vegansk mat. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
STERKE MENINGER: Folketingets formann Pia Kjærsgaard har lite til overs for foreldre som vil gi småbarn vegansk mat. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

«Inntak av animalske produkter er i seg selv ingen garanti for en sunn og ernæringsriktig kost. Verken for voksne eller barn. Men en plantebasert kost er ikke per definisjon helseskadelig. Den er heller ikke per definisjon helsefremmende. En plantebasert kost kan være både sunn og usunn – akkurat som et kosthold med animalske produkter kan være det», skriver foreningen.

Sier nei til animalske produkter

Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr, ifølge Norsk vegansamfunn.

Jorunn Bonderup (41), nestleder i Vegansamfunnets styre, sier til TV 2 at det overhodet ikke er skadelig for barn å følge en vegansk diett.

LEVER GODT SOM VEGANER: Jorunn Bonderup sitter i styret i Norsk vegansamfunn. Foto: Privat
LEVER GODT SOM VEGANER: Jorunn Bonderup sitter i styret i Norsk vegansamfunn. Foto: Privat

– Vegansk kosthold er helt fint for gravide og ammende kvinner, for spedbarn og barn i alle aldre. Det sier Helsedirektoratet også. Det er ingen det ikke er riktig for, sier Bonderup til TV 2.

Helsedirektoratets nettsider Helsenorge.no skriver blant annet at vegankost til barn krever gode kunnskaper om mat og næringsstoffer og grundig planlegging. Tilskudd av vitamin B12, jod og D-vitamin er nødvendig til barn som får vegankost.

Videre heter det at fullammede barn av mødre som har spiser vegankost, står i fare for å få vitamin B12-mangel, med alvorlige konsekvenser.

Melk og meieriprodukter er viktige kilder til jod i en kost som ikke omfatter fisk og sjømat. Med vegankost trenger mor også tilskudd av jod mens hun ammer.

Har aldri fått animalske produkter

Jorunn Bonderup sier til TV 2 at mange av rådene ikke er unike for veganere. Tilskudd av jod og D-vitamin er vanlig for store deler av den kjøttspisende befolkningen også.

Hun understreker at familien drikker plantemelk som er beriket med nødvendige næringsstoffer og at de er nøye med å ta kosttilskudd for å være sikre på at de får i seg nok vitaminer, jod, kalsium og andre næringsstoffer. Algeolje funker når man ikke ønsker å ta tran.

Bonderup har tre barn på 4, 6 og 14 år som alle lever vegansk, i tillegg til ektemannen.

– Minstejenta på fire har aldri spist animalsk mat. Hun er frisk og sunn, det er ingen problemer med det, sier Bonderup, og legger til at hennes barn ligger i toppen av vekstkurven.

– Hva tenker du når Pia Kjærsgaard påpeker at morsmelk er et animalsk produkt og at hun kaller det et overgrep av foreldre å presse veganisme over på barna?

– Det er en gammeldags tankegang som ikke henger på greip i 2017. Alle dyr gir sine egne barn sin egen melk. Det er naturlig for mennesker, og ingen lar være å amme fordi man er veganer.

For Bonderup er det et etisk valg å leve vegansk.

– Det handler om måten vi behandler dyrene på pluss at man ikke trenger å spise animalske produkter. Det er også et miljøaspekt i dette. Vi vil ha en klode som varer lenger enn noen år, og da må vi gjøre en endring, sier hun.