Påskefjell-ekspert: – Disse tre tingene du ha med i tursekken

GODE RÅD: Odd Inge Blakkestad har flere enkle tips til hvordan man unngår å komme i problemer i påskefjellet. Foto: Privat/NTB scanpix.
GODE RÅD: Odd Inge Blakkestad har flere enkle tips til hvordan man unngår å komme i problemer i påskefjellet. Foto: Privat/NTB scanpix.
Etter 25 år i påskefjellet trekker hjelpekorps-veteranen Odd Inge (40) frem ett tips som kan redde deg dersom uhellet er ute i fjellheimen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hallingdølen Odd Inge Blakkestad er allerede på plass ved Røde Kors sin påskesentral på Golsfjellet, og melder om strålende vær og mange mennesker på eller på vei til påskefjellet.

– Det ser ut til å bli ei bra påske, sier Blakkestad, også kalt påskegeneralen, på telefon til TV 2.

I 25 år har han tilbrakt påska på fjellet. Han er vaktleder for Gol og Hemsedal Røde Kors, og vet at noen i løpet av påsken kommer til å ringe for å få hjelp i fjellet.

– Vi har alltid noe å drive med og det har aldri vært en påske uten en aksjon, forteller Blakkestad.

Selv om de fleste som tar turen til fjells i påsken er godt forberedt, har Blakkestad en rekke tips og råd som er verdt å ta med seg.

For det første: Å kommunisere på fjellet er ikke like lett som nede i lavlandet

– Vi hadde to leteaksjoner i fjor som handlet om manglende mobildekning. Turfølget hadde gjort avtale om å ringe familien da de kom frem til destinasjonen, men der var det ikke dekning.

Dermed ringte bekymrede pårørende politiet og det ble satt i gang leteaksjonen.

Tips: Ikke avtal kontakt basert på tidspunkt, men på hvor det faktisk er mobildekning. Sjekk dekningen og ring hjem når du vet du har dekning. Og husk at moderne mobiltelefoner ofte går fort tom for strøm i kulden.

Blakkestad understreker at det er bedre å ringe etter hjelp en gang for mye enn en for lite.

– Får vi inn en melding tidlig, er det bedre at politiet og hjelpekorpset tar vurderingen enn at noen som trenger hjelp ikke blir meldt savnet, sier han.

For det andre: Husk at fjellet og snøen forandrer seg fra år til år

– Der det var snø i fjor, kan det ha kommet en elv i år, hvis det er mindre snø. I tillegg er det jo slik at selv om avstanden på kartet ser overkommelig ut, vil for eksempel 700 meter høydestigning gjøre en tur på to kilometer mer kupert og ta lengre tid å gjennomføre enn man skulle tro, sier Blakkestad.

Tips: Sørg for å gjøre deg kjent med kartet og terrenget. Ta høyde for at snøen og dermed terrenget forandrer seg hvert år.

Hvordan blir påskeværet? Sjekk ditt sted på StormGeo.

Dette må du pakke med deg

Men hva skal man pakke med seg? Varme klær og klesskift er de fleste gode på, men Blakkestad trekker frem noen gjenstander man kanskje ikke mange tenker på, og som kan komme til veldig god nytte dersom man skulle knekke en ski eller få behov for å reparere noe annet underveis.

– Pakk en rull med gaffatape og en leatherman-kniv, så kan du berge deg ut av vanskelige situasjoner, lyder rådet fra hjelpekorpsveteranen.

Hva så om uhellet skulle være ute og man setter seg fast eller går seg bort? Jo da har den fjellvante førtiåringen ett bonustips:

Fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam og snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Kilde: Røde Kors. Her kan du lese utdypende om fjellvettreglene.

– Pakk en refleksvest som den du har liggende i bilen i toppen av sekken. Skulle man trenge hjelp og det settes i gang leting fra helikopter eller fra bakken, er det mye lettere å se den som trenger hjelp. En refleksvest kan utgjøre en stor forskjell hvis været er dårlig og du trenger hjelp, sier Blakkestad.

Sjekk lokale skredforhold - og pass på hverandre

varsom.no oppdateres snøskredfaren i hele Norge kontinuerlig. Her er det viktig å følge med, men Blakkestad oppfordrer også til å sjekke lokale forhold der man er.

– Nå når det har blitt mildere bør man være obs på tunge snøskavler. Sjekk skredfaren lokalt.

Til slutt har hjelpekorpseren fra Hallingdal en oppfordring til alle som går i fjellet: Snakk med hverandre.

Video: Slik avslører du skredfare

– Hvis du selv er godt påkledd men fryser, og ser andre kle av seg, er det kanskje et tegn på at ikke alt er ok. Går man på tur fra hytte til hytte, hils på de du møter og prat med hverandre, da kan man fange opp hvis andre er i ferd med å komme i problemer.

Blakkestad er nå på en leir for utviklingshemmede og forteller at stemningen er stor. Han understreker at han ikke ønsker å skremme noen fra å gå i fjellet.

– Jeg er opptatt av at folk skal komme seg ut og nyte turen. Folk storkoser seg her, forteller familiefaren, som snart tar i mot hele familien for det som forhåpentligvis blir en strålende påske på fjellet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook