Cloe Jordan tar nok en selfie i speilet. Det var ikke før i januar at hun ble bekymret for føflekken på magen.
Cloe Jordan tar nok en selfie i speilet. Det var ikke før i januar at hun ble bekymret for føflekken på magen. Foto: Caters News Service

21-åringens bikinibilder avslørte alvorlig sykdom

Cloe Jordan (21) har en advarsel til alle unge kvinner etter at selfiene hennes avslørte noe urovekkende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Engelske Cloe Jordan (21) elsket å ta selfies iført undertøy og bikinier.

Men hun ble aldri helt fornøyd med bildene, på grunn av en stor føflekk midt på magen.

Wolverhampton-kvinnen mente at føflekken stjal fokuset fra hennes ellers så solariumsbrune, veltrente kropp, skriver Daily Mail.

– Jeg hatet føflekken over lang tid. Hver gang jeg hadde på meg bikini eller pent undertøy og skulle ta en selfie, følte jeg at det var i veien. Det var derfor jeg bestemte meg for å gå til legen, sier Jordan til nettstedet.

I januar troppet hun opp hos legen for å få føflekken fjernet. Så fort hun løftet på genseren, ga legen henne et bekymret blikk.

På spørsmål fra legen, innrømmet Cloe at føflekken hadde vokst over tid, og også endret farge. Hun fortalte at hun tok solarium svært ofte.

DRISTIG: Cloe la stadig ut bilder som dette på Facebook og Instagram. Føflekken er godt synlig på alle bildene. Foto: Caters News Agency
DRISTIG: Cloe la stadig ut bilder som dette på Facebook og Instagram. Føflekken er godt synlig på alle bildene. Foto: Caters News Agency

Ingen bekymringer

– Jeg har hatt merket på magen min siden jeg ble født. Da den begynte å vokse, gjorde jeg ikke noe med det. Det var først sist sommer at jeg la merke til at føflekken hadde endret seg. Likevel ble jeg ikke bekymret, sier hun.

Legen tok prøver av føflekken. Tre måneder senere fikk hun beskjeden:

Hun hadde føflekkreft.

– Jeg hadde ingen anelse om at det var livstruende. Jeg følte meg helt nummen. Jeg har aldri forestilt meg at jeg kunne få noe så alvorlig når jeg er så ung.

Hun forteller at legene fryktet at kreften hadde spredt seg, og derfor bestemte de at føflekken måtte opereres bort umiddelbart.

Viser frem arret

24. mars ble Cloe operert, og hun har nå et stort arr over magen.

Etter operasjonen, har Jordan lagt ut flere bilder av seg selv i bikini. Nå gjør hun det ikke for 'likes', men for å advare andre mot føflekkreft.

VIL ADVARE: Cloe står frem med sin historie for å advare andre unge jenter.
VIL ADVARE: Cloe står frem med sin historie for å advare andre unge jenter.

Hun oppfordrer alle til å sjekke mistenkelige føflekker hos legen.

– Jeg bestemte meg for å legge ut et bilde av arret fordi det ikke var før etter operasjonen at det virkelig gikk opp for meg hva jeg hadde gått gjennom, sier hun til Express & Star.

Hun advarer unge kvinner mot å ta solarium.

– Jeg visste at hvis jeg delte mine opplevelser, og det kunne få én person til å unngå solariumet, ville det være verdt det.

Cloe har fortsatt en lang vei å gå. Hun vet fortsatt ikke om kreften har spredt seg.

– Jeg venter på en time for å få radioaktiv væske pumpet rundt i kroppen min slik at legene kan finne ut hvor kreften har spredt seg. Forhåpentligvis, når behandlingen er ferdig senere i år, er jeg kreftfri og kan fortsette livet mitt som normalt.

Norge på verdenstoppen

Over 2000 nordmenn årlig får diagnosen føflekkreft, og Norge er ett av landene i verden som ligger dårligst an på statistikken.

Føflekkreft:

Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som:

  • endrer form eller farge (spesielt til svart)
  • vokser
  • klør
  • blør eller danner sår
  • har asymmetrisk form
  • har ujevn farge
  • har uklar overgang til normal hud

Kilde: Kreftforeningen

Hvert år dør minst 300 personer av føflekkreft her i landet.

I 2014 fikk 2001 nordmenn denne kreftformen. Kreftregisteret skriver at dette er 20 ganger så mange tilfeller som på 1950-tallet.

Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men menn har nå passert kvinner i forekomst.

Blant både menn og kvinner er dette den kreftformen som forekommer hyppigst i aldersgruppen 25-49 år.

Det er imidlertid i aldersgrupper over 50 år den største økningen forekommer. Menn over 50 år har den høyeste forekomsten av føflekkreft.