Thor-Egil (21) får fjernet jernstanga som kan ta livet av ham: – Nå smiler livet

Thor-Egil Solvang har en jernstang i ryggen som vi ta livet av ham om den brekker. Nå ser det ut til at han skal få den fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag var Thor-Egil Solvang (21) fra Hammerfest på Rikshospitalet i Oslo.

Der fikk han beskjeden han hadde håpet på. Legene mener de kan fjerne jernstanga han har i ryggen – et komplisert inngrep med stor risiko.

– De har jobbet på for å finne en løsning for ryggen min, og jeg er veldig takknemlig for at de har en plan nå, sier Thor-Egil til TV 2.

Operasjonen skal gjennomføres allerede til høsten.

Nødvendig jernstang

21-åringen er født med en svært alvorlig form for skoliose. Sykdommen fører skjevhet i ryggraden. I Thor-Egils tilfelle innebærer det at ryggsøylen vrir seg og blir s-formet.

I et forsøk på å rette opp ryggsøylen, ble det i 2006 operert en jernstang inn i 21-åringens rygg. Jernstangen er det som holder kroppen hans oppreist. Og når den knekker, noe den vil om ingenting gjøres, vil den trolig gå rett inn i hjertet og ta livet av ham.

Etter at lokale og nasjonale medier omtalte saken, har gavmilde nordmenn sendt nesten 500.000 kroner til 21-åringen og NAV har lovet at de skal ordne opp i situasjonen hans, etter at det de innrømmet at han har fått urettmessig avslag på støtte.

– Livet smiler

Før Thor-Egils historie ble kjent måtte han låne penger av venner og familie for å ha råd til mat.

Nå har han fått betalt ned gjelden.

– Jeg planla aldri noen innsamlingsaksjon, så jeg har jo måttet si at det er nok nå. Det ser ut som at ting ordner seg for meg. Nok en gang må jeg si tusen takk til hele Norge for å ha vært der og støttet meg og hjulpet meg. Jeg har ikke ord, sier han.

Og den unge mannen som tidligere stort sett var overlatt til seg selv og ikke hadde noen særlige forventninger til livet er nå langt mer positiv.

– Livet smiler og jeg smiler stort tilbake, sier han.