NORSK ISLAMIST: Ubaydullah Hussain er dømt av Oslo tingrett.Her er 31-åringen under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo høsten 2012. 
NORSK ISLAMIST: Ubaydullah Hussain er dømt av Oslo tingrett.Her er 31-åringen under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo høsten 2012.  Foto: Lien, Kyrre, Scanpix

Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain er i Oslo tingrett dømt til ni års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain var tiltalt for deltakelse, rekruttering og økonomisk bistand til terrorgruppa Islamsk Stat.

Det var første gang noen var tiltalt for rekruttering til IS i Norge.

Saken mot den 31 år gamle norsk-pakistaneren har vært en av de viktigste sakene for Politiets sikkerhetstjeneste, PST, de siste årene.

Totalt var det seks ukers vitne- og bevisføring i Oslo tingrett og påstanden om straff var ti års fengsel.

Norsk konvertitt

Hussain er tidligere frontfigur i gruppa Profetens Ummah.

Han satt på tiltalebenken sammen med en 19 år gammel norsk konvertitt fra Groruddalen i Oslo. Ifølge påtalemyndigheten rekrutterte Hussain aktivt den medtiltalte 19-åringen til å reise til Syria.

Mannen ble stanset på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

I dommen går det fram at Hussain ved flere anledninger har hjulpet personer til Syria. Han har blant annet hjulpet til med planlegging av reiseruter, innkjøp av utstyr, og kjøp eller bistand til billettkjøp, samt at han skal ha vært i kontakt med IS-tilknyttet personell om henting ved ankomst i Syria.

Flere fremmedkrigere dømt

PST har fulgt den 31 år gamle islamistens minste bevegelser – og lyttet til hver eneste samtale, lest hver eneste melding og mail han har sendt. I fire år var han i sikkerhetstjenestens søkelys, før han ble tatt. Sommeren 2015 ble to norske fremmedkrigere dømt til fengsel.

Noen måneder senere ble en annen jihadist dømt til åtte års fengsel. Høsten 2016 fikk to nye IS-krigere lange fengselsstraffer. Påtalemyndigheten ba om 10 års fengsel for Ubaydullah Hussain og tre år for den etniske norske konvertitten som ville reise til Syria.

I sin prosedyre i retten hevdet statsadvokat Fredrik G. Ranke at Ubaydullah Hussain har utnyttet sårbare og søkende unge menn og sendt flere av dem i døden i Syria, mens han selv valgte å bli i Norge.

Dommen på ni år er betydelig lenger enn andre jhadister dømt i norske domstoler. Dette begrunnes med intensiteten, varigheten og alvorligheten i Hussains støtte til terrororganisasjonen.