BONUS? I dag får mange vite om de får igjen på skatten eller går på en smell. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad Grøtt
BONUS? I dag får mange vite om de får igjen på skatten eller går på en smell. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad Grøtt

tirsdag kommer selvangivelsen:

– Å ikke sjekke den er som å spille russisk rulett med lommeboka

Tar du deg bryet om å sjekke selvangivelsen? Det bør du, ellers kan det koste deg titusener av kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kommer skattemeldingen (tidligere kalt selvangivelsen) og ca. 4,7 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende får vite om de får baksmell eller penger tilbake.

I fjor var det 350.000 skattebetalere som ikke tok seg bryet med å åpne selvangivelsen da den ble sendt til dem elektronisk. Fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe mener mange nordmenn gambler med privatøkonomien om de ikke sjekker skattemeldingen.

– Folk som ikke en gang sjekker skattemeldingen spiller russisk rulett med privatøkonomien sin og kan få titusenvis at kroner i tilleggskatt, sier han til TV 2.

– Lar du være å sjekke, eller stoler på at det meste er rett, går det kanskje bra en god stund, men dukker det plutselig opp en feil, så er du sjanseløs dersom du ikke sjekker, sier han.

Rekordsen skattemelding

Kombinasjonen av en sen påske og nye regler er forklaringen Skatteetaten gir for den sene utsendelsen av skattemeldingen.

– Vi gjør alltid en helhetsvurdering rundt når den forhåndsutfylte skattemeldingen blir gjort tilgjengelig. Nye innrapporteringskanaler har blitt tatt i bruk og mange lovendringer har påvirket våre systemer. I den forbindelse ønsker vi å ha ekstra tid til kvalitetskontroll, sier pressesjef i Skatteetaten, Merete B. Jebsen, til TV 2.

Over tre firedeler mottar skattemeldingen elektronisk og vil ha tilgang til denne fra 4. april.

– Det gir god tid til å gjøre endringer om nødvendig, da fristen for de fleste er 31.april, mener Jebsen.

Nytt i år er at andre kan levere skattemeldingen for deg

– Muligheten for å delegere utfylling og innsending av skattemeldingen til andre betyr at du kan få hjelp av et familiemedlem, en privatperson du stoler på eller en regnskapsfører, revisor eller rådgiver, til å sjekke, endre og levere skattemeldingen, sier Jepsen.

– Sjekk lønnen først

Lothe i Skattebetalerforeningen skjønner at Skatteetaten har behov for å sikre opplysningene de sender ut, men mener likevel at kombinasjonen sen påske og svært sen utsendelse av skattemeldingen rammer skattebetalerne.

– Jeg vil anbefale alle som trenger det om å søke bistand tidlig og om å søke om utsettelse dersom man ser at man trenger det. Første bud er at man åpner skattemeldingen og sjekker at lønn stemmer. Deretter bør du sjekke for eventuelle inntekter som ikke står der og fradrag, sier Lothe.

Ca én millioner skattebetalere får fortsatt tilsendt skattemeldingen på papir, og de kan risikere å få den først i påskeferien.

– Hvis skattepliktig ikke får nok tid til å sjekke tilsendt skattemelding, så kan det søkes om utsatt frist med levering av skattemelding, sier Jebsen.

Disse postene kan du få igjen mer på

Er du usikker på hva du bør se etter i skattemeldingen, har Skatteforeningen listet opp tips over de vanligste postene som må rettes.

1) Flere arbeidsgivere? Sjekk lønnen!

Det å overse en arbeidsgiver i skattemeldingen kan være fort gjort – særlig om du har hatt flere arbeidsgivere i løpet av året, og alle beløpene har vært forholdsvis små. Straffen kan fort bli tilleggsskatt.

2) Bolig og ligningsverdi

Ligningsverdien av boligen din er det all mulig grunn til å sjekke. Svært mange har for høy verdi her, men de tenker kanskje ikke over det. Dersom du bor i en kommune som har eiendomsskatt bør du vite at formuesgrunnlaget Skatteetaten baserer seg på når de regner ut ligningsverdien, også kan benyttes av kommunen når det skal skrives ut eiendomsskatt.

3) Aksjer/utbytte

Har du solgt aksjer eller verdipapirer, er det viktig å sjekke at riktig inngangsverdi eller kjøpesum er benyttet. Aksjonærregisteret har blitt bedre, men erfaringsmessig har vi sett at det har vært en god del feil knyttet til aksjer i skattemeldingen. Hvis du har fått utbytte skal dette også være med.

4) «Glemte» fradrag

Husk at Skatteetaten ikke mottar opplysninger om alle fradrag du kan ha krav på. Pass derfor på å føre opp fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Viktige fradrag kan være utelatt, som for eksempel:

  • BSU
  • Foreldrefradrag
  • Gavefradrag
  • Pendlerfradrag

Fristen for å korrigere og levere skattemeldingen er 30.april for lønnstakere og pensjonister og 31.mai for næringsdrivende.

Kilde: Skatteforeningen og Skatteetaten