Tidligere denne uken sa Trine Skei Grande at Venstres mål etter stortingsvalget denne høsten er å gå inn i en regjering med Høyre og KrF.

Til VG utdypet hun at hun er villig til å felle en eventuell ny mindretallsregjering med Høyre og Frp.

DIREKTE klokken 14: Trine Skei Grande taler til Venstres landsmøte

Kan gå i regjering med Frp

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) er helt uenig med sin partileder og sier få timer før partilederens tale til landsmøtet at han mener Frp er en naturlig samarbeidspartner for Venstre.

– Vil du gå inn i regjering sammen med Frp?

– Ja, om vi får mer gjennomslag for vår politikk og vi også kan bidra til å endre personkabalen, redusere Frps innflytelse og ikke minst legge en demper på det borgerlige konfliktnivået, så tror jeg det hadde tjent Venstre over tid, sier Raja til TV 2.

Raja holder fast ved at det var uklokt av Skei Grande å slå fast at et regjeringsamarbeid er utelukket, allerede seks måneder før valget.

– Det kom som lyn fra klar himmel at vi skal finne en sak å kaste regjeringen på for så å tre inn selv. Jeg tror ikke det var den beste og klokeste uttalelsen, sier Raja.

– Vi må «snu i tide»

Nå håper han partiets landsmøte holder fast ved den gjeldende resolusjonen, som viderefører holdningen til en blå-grønn regjeringsmodell.

– Vi er også av kjøtt og blod og kan si noe som er feil, men da må vi også korrigere kursen. En god fjellvettregel jeg har lært er at man må snu i tide, og nå tror jeg landsmøtet vil snu i tide og gå der kjentmann har gått før, sier Abid Raja.

Ola Elvestuen: Uklokt å utelukke Frp-samarbeid

– Har du fått kjeft av Trine Skei Grande for å ha kritisert strategien hennes?

– Jeg kan skjønne at dette kan se litt rart ut, men jeg og Trine har hatt et godt og nært forhold over et tiår. Jeg er hjemme hos henne og hun hos meg; hun og sønnen min går på pokémonjakt, så det skal mye mer til før vi får dårlig kjemi, hevder Raja.

Også nestleder i partiet, Ola Elvestuen, sier det er uklokt å konkludere med at Fremskrittspartiet ikke er aktuelle i en Venstre-støttet regjering.

– Det er fryktelig lite sannsynlig fordi det er veldig stor avstand, samtidig så er det lite klokt hvis du ønsker å nå målet, og det er å ha en blå-grønn regjering sier Elvestuen til TV 2.

Splittet parti

Likevel - uroen i Venstre er absolutt til stede. Flere fylkesledere og landsstyremedlemmer i Venstre som NTB har snakket med, gir Grande full støtte og mener Venstre står samlet bak strategien.

– Det viktigste er å være tydelig på hva man ønsker. I dette valget blir det avgjørende å ha én strategi, sier Rebekka Borsch, som sitter i Venstres landsstyre.

 Skei Grande: Jeg har vært skikkelig sliten, men ikke for sliten til å vinne et valg

Andre igjen er like kritiske som Raja. Venstre-ordfører Alfred Bjørlo i Eid kommune i Sogn og Fjordane sier han ikke kjenner seg hjemme i Grandes strategi.

– Dette med å true med å kaste en regjering for å tvinge seg selv inn – det er en strategi som jeg tror man skal være forsiktig med, sier han til VG.

– Litt rart

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier han ikke er overrasket over at Venstres tvangstrussel.

– Jeg syns jo likevel det er litt rart all den tid vi har klart å bli enige om svært mange viktige saker, sier han og gjentar Frps mantra om at partiet ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av.

– For øvrig kan det være greit å minne om at det er velgerne som til sjuende og sist velger hvem de ønsker skal styre landet, sier Nesvik til NTB.