Danmarks utlendingeminister Inger Støjberg vekker sterke reaksjoner etter uttalelse på Dansk TV 2. NTB scanpix Foto: Montgomery, Henrik
Danmarks utlendingeminister Inger Støjberg vekker sterke reaksjoner etter uttalelse på Dansk TV 2. NTB scanpix Foto: Montgomery, Henrik

Ber danskene ringe politiet om pizzabakeren ikke snakker dansk

Den danske utlendingsministeren Inger Støjberg ber folk anmelde personer som ikke snakker dansk.

Den danske utlendingsministeren Inger Støjberg vil at dansker skal varsle om mulig ulovlig innvandring når de opplever at pizzabakere ikke snakker dansk.

I en uttalelse til dansk TV 2 sier Støjberg at hun gjerne vil at personer som ser noen mistenkelige personer, ringer myndighetene.

– Jeg vil faktisk også oppfordre helt alminnelige dansker som, når de for eksempel er inne på sitt pizzeria og synes det er noe underlig med bakrommet fordi det går mange rundt der og ikke snakker dansk overhodet, at man jo også selv kontakter myndighetene, fordi det er en utopi å tro at politiet kan komme til ethvert bakrom i Danmark, sier Støjberg.

Støjberg tilhører regjeringspartiet Venstre. Hun sier videre at det er alle borgeres plikt til å kontakte politiet hvis de ser noe mistenkelig og at det handler om å holde styr på hvem som er i landet.

Nylig vakte Støjberg sterke reaksjoner ved å feire 50 innstramminger i utlendingspolitikken med en bløtkake med tallet 50 på.

Nå hagler kritikken igjen, også fra innvandringskritiske Dansk Folkeparti, som mener at dette er noe man ikke bør gi befolkningen ansvaret for.

– Man skal ikke si at det er befolkningens ansvar. Det er det selvfølgelig også hvis man ser noe ulovlig så skal man melde det. Men på Christiansborg skal vi først og fremst diskutere hvordan vi politisk kan gjøre noe med det, sier DFs innvandringspolitiske talsmann Martin Henriksen.

Andre politikere kritiserer Støjberg for å oppfordre til et angiversamfunn, noe de vil ha seg frabedt.

Støjbergs utspill har også skapt en opphisset debatt på sosiale medier, ifølge TV 2. Enkelte har imidlertid tatt oppfordringen på alvor og begynt å anmelde sitt lokale pizzeria.

«Hos Pizza Nova i Lyngby får man sprø pizzabunner. Især nr. 45 med mascarpone, kylling og geitost», lyder det i en av Twitter-meldingene.

(©NTB/TV 2)