To av Eirik Jensens tidligere nærmeste sjefer vitnet i rettssaken onsdag.

Øyvind Nordgarden var sjef for seksjon for organisert kriminalitet (Org.Krim) i ett år fra 2008 til 2009, men var også stedfortreder for seksjonssjefene Iver Stensrud og senere Einar Aas fra 2001 til 2011.

I retten fortalte Nordgarden at han aldri hadde hørt om Gjermund Cappelen før navnet dukket opp i nyhetene, da Jensen ble pågrepet i slutten av februar 2014.

Pågripelsen slo ned som en bombe for mannen som hadde jobbet nært på Jensen i lang tid.

Øyvind Nordgarden kan ikke fatte at Jensen skal være skyldig i anklagene som rettes mot ham i Oslo tingrett.
Øyvind Nordgarden kan ikke fatte at Jensen skal være skyldig i anklagene som rettes mot ham i Oslo tingrett. Foto: Erik Manshaus

– Jeg var vel i dypt sjokk, for jeg kunne ikke skjønne hva som foregikk. Så ut fra hvordan jeg hadde jobbet med Eirik, så kunne jeg ikke fatte at dette kunne vært riktig, sier Nordgarden til TV 2 etter å ha vitnet.

Magefølelsen sier uskyldig

Han presiserer at han respekterer rettssaken og etterforskningen som er gjort, men påpeker at han ikke har noe problem med å si at han ikke kan fatte at Jensen er skyldig i det han er tiltalt for.

– Da vil jeg ikke forstå noen ting. Magefølelsen min skriker mot at han er skyldig, sier Nordgarden.

I retten ga den tidligere sjefen gode skussmål til Jensen for arbeidet han gjorde mens de to jobbet på samme seksjon.

– Jeg hadde ikke hatt noe problem med å skrive en veldig god attest for Eirik Jensen, sa Nordgarden, og pekte blant annet på at Jensen ledet gjengprosjektet godt og leverte gode resultater.

Aldri hørt en døyt om «grusomme rykter»

Einar Aas ble sjef for Org.Krim. i 2009, etter at Nordgarden hadde vært fungerende leder i ett år. Nordgarden gikk da tilbake til sin opprinnelige stilling som leder for analyseavsnittet på samme seksjon, men var samtidig stedfortreder for Aas.

Da Aas vitnet i forrige uke, fortalte han at han tidlig fikk vite Jensen hadde et «grusomt rykte i politiet». Ifølge Aas kom det flere bekymringsmeldinger om Jensen, men Nordgarden sier at han aldri fikk høre noe om disse.

– Det reagerer jeg sterkt på, jeg kan ikke skjønne hvilken basis han har for i det hele tatt å si det. I så fall har han aldri meddelt det såkalt «grusomme ryktet» til meg. Jeg har aldri hørt en døyt om det.

Flere politifolk fra Asker og Bærum politidistrikt har tidligere forklart i retten at de var klar over at Cappelen drev med import av hasj på høyt nivå siden 90-tallet. Spanere har også forklart hvordan de mener Jensen ødela en spaningsaksjon mot Cappelen, ved å varsle Cappelen om at politiet fulgte etter ham.

Fikk aldri høre at Cappelen var et mål for politiet

Nordgarden har aldri hørt noen bekymring knyttet til at Jensen lakk informasjon til hasjimportøren, selv om han hadde flere møter med Asker og Bærum politidistrikt.

– En sånn påstand er veldig alvorlig, og det er ofte sånn som kan bli en snakkis. Jeg har hatt møter med tjenestemenn på forskjellige nivåer i Asker og Bærum, og jeg har aldri hørt noe om det.

Nordgarden sa også at han ikke kunne huske ett konkret møte med Asker og Bærum politidistrikt der bekymringer om Cappelens hasjvirksomhet ble tatt opp, eller at de har nevnt han som et stort mål.

– Det burde han ha vært, men jeg har aldri hørt noe om det, sier Nordgarden.

Eks-sjef måtte ta «time out» da Jensen ble pågrepet

Iver Stensrud var sjefen til Jensen mer eller mindre fra 1998 og frem til han sluttet som sjef for seksjon for organisert kriminalitet i 2008. Også han ble overrasket da Jensen plutselig ble pågrepet i den topphemmelige aksjonen mot Cappelens hasjnettverk.

– Da denne saken kom opp, måtte jeg ta en time out, jeg trodde ikke det som skjedde, sa Stensrud i retten.

Han forteller at Jensen var en betrodd medarbeider som ble brukt til å komme med innspill både mot politidirektoratet og andre offentlige instanser rundt bekjempelse av organisert kriminalitet.

– Det er jo rart at ingen skulle tatt et signal hvis man hadde noen mistanke, sa Stensrud.

Jensen har tidligere i retten forklart at han ikke var klar over at Cappelen var en storimportør av hasj, og drev med utstrakt narkotikakriminalitet. Stensrud innrømmet at han hadde hørt navnet til Gjermund Cappelen i sin tid i politiet.

– Jeg har ingen spesielle tilknytninger til Cappelen. Jeg har hørt navnet, sa Stensrud.