kulturministeren:

Kaller Islamsk Råd inn på teppet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil vite hvordan Islamsk Råd skal innfri vilkårene for støtte.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil vite hvordan Islamsk Råd skal innfri vilkårene for støtte. Foto: Valentin Flauraud
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ber om svar fra Islamsk Råd om hvordan de skal innfri vilkårene for støtten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsråden kaller inn Islamsk Råd Norge (IRN) til et møte og ber dem si noe om hvordan de vil forholde seg til tverrpolitisk mistillit til organisasjonen, og hvordan de tenker å innfri vilkårene for støtten.

Samtidig ser jurister i departementet på hvorvidt vilkårene er oppfylt per dags dato.

– De blir kalt inn fordi det er ønsket at de skal forklare seg om den alvorlige situasjonen som de har satt seg i. Nå skal vi gjøre en grundig vurdering på om de innfrir de vilkårene som vi har satt for statstilskudd, sier Helleland til TV 2.

Reaksjoner etter nikab-ansettelse

Mandag kom det frem at Islamsk Råd har ansatt en kvinne som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab til å drive kommunikasjonsarbeid.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland kalte ansettelsen for «ytterst uklok».

Helleland sier tirsdag at departementet har registrert sterke reaksjoner fra et tverrpolitisk Norge.

– Jeg ønsker nå å høre IRNs versjon, samtidig som våre jurister i departementet skal foreta en konklusjon. Juristene har fått beskjed om å gå gjennom om kravene for tilskudd og offentlig støtte blir innfridd, sier kulturministeren.

Kan miste statsstøtten

Det var Leyla Hasic (32) som ble ansatt som administrasjons-konsulenten i IRN. Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe organisasjonen i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom.

Etter ansettelsen av Hasic uttrykte Helleland bekymring for at IRN heller bidrar til å øke avstandene.

– Har du tillit til Islamsk Råd?

– Nå skal jeg høre IRNs forklaring og ta stilling til hva vi gjør med statsstøtten videre, sier Helleland.

Trossamfunn melder seg ut

Nyansatte Leyla Hasic har tidligere markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av nikab. Kulturminister Helleland mener «mange i Norge», også mange muslimer, ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand snarere enn å redusere den.

Ansettelsen har av mange blitt oppfattet som støtende og provoserende, spesielt innad i det muslimske miljøet i Norge.

Etter meldingene om at IRN ansatte en kvinne i nikab, kom nyheten om at flere trossamfunn melder seg ut av IRN.

Bekymret for utviklingen

Tirsdag kveld holdt nemlig seks av de største muslimske trossamfunnene krisemøte for å diskutere om de vil fortsette å være medlem av Islamsk råd eller ikke, erfarer TV 2.

Det bosnisk-albanske-trossamfunnet med mange tusen medlemmer, som også har den største moskeene i Norge, har allerede bestemt seg for å melde seg ut som en direkte konsekvens av ansettelsen.

Tirsdag kveld kom de seks trossamfunnene med en samlet pressemelding hvor de uttrykker en bekymring for utviklingen i Islamsk råd og mener at rådet ignorerer samfunnsoppdraget sitt som brobygger og dialogpartner.

Kulturdepartementet opplyser at innkallingen til møtet mellom IRN og kulturministeren blir sendt ut i dag, men at det foreløpig ikke er satt opp noe tidspunkt.

Det er usikkert om møtet blir i løpet av denne uken, eller om det skjer i neste uke.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook