Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen har avslørt hvordan en Oslo-klinikk tilbyr tarmskylling til barn – helt ned i toårsalderen.

Barnelegeforeningen mener at Tveitan-klinikkens praksis med å tilby tarmskylling til barn er uforsvarlig.

Klinikken er uenig. Daglig leder, Marianne Tveitan, skriver følgende i en e-post til Helsekontrollen:

«TV 2 prøver å skape et sterkt misvisende inntrykk av vår virksomhet og behandlingsmetode. Vi driver en lovlig og profesjonell virksomhet, og vi har ingenting å skjule i måten vi opererer på. Derfor stiller jeg meg undrende til at TV 2 her leier inn to skuespillere som opererer under falsk identitet med skjult kamera.

Jeg vil sterkt tilbakevise at denne behandlingsformen er smertefull, helseskadelig eller innebærer noen risiko for bivirkninger. Vi behandler i gjennomsnitt 20 til 30 pasienter hver dag, tilsvarende cirka 4.000 til 5.000 behandlinger i året. I løpet av de siste årene, har vi totalt behandlet i gjennomsnitt fire barn årlig. Ingen barn blir behandlet hos oss uten at de først har vært utredet av fastlege eller sykehus.

Våre åtte sykepleiere og jeg er stolte av den jobben vi gjør. Gjennom denne bidrar vi til å øke folks livskvalitet. Vi har drevet en seriøs virksomhet i 20 år, og vi har behandlet mange tusen pasienter uten en eneste klage. Derfor er det synd at TV 2 forsøker å fremstille dette på en så ufordelaktig og ubalansert måte.

Behandlingen av to-åringen det her refereres til ble gjennomført for seks år siden. Denne gutten var utredet av lege og hadde vært meget alvorlig forstoppet i to uker. Dette var derfor en akutt engangstilfelle. De øvrige barna som vi har behandlet, var mellom ni og tolv år, og de har også alle vært utredet av fastlege eller sykehus før behandling».

Har du, eller noen du kjenner, erfaringer og opplevelser med alternativ behandling? Ta kontakt med vår journalist her.

Reportasjen kan du se torsdag klokken 20.00 på TV 2.

Metode: Slik gransket vi

  • TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen har, med skjult identitet og kamera, undersøkt hvordan norske alternative behandlere behandler barn bak lukkede dører.
  • Helsekontrollen ønsket å undersøke hvorvidt norske alternative behandlere gir forsvarlig behandling til barn og har den kunnskapen som trengs for å behandle barn.
  • Helsekontrollen kontaktet 30 alternative behandlere/klinikker. 29 av dem sa ja til å behandle barn. De fleste av dem hadde ikke helseautorisasjon eller formell helseutdanning. Èn av behandlerne krevde legesjekk før konsultasjon.
  • Helsekontrollen booket deretter time hos et utvalg av disse behandlerne, og dro til dem med skjult kamera for å dokumentere rådene som ble gitt.
  • Helsekontrollen opererte med skjult identitet. Helsekontrollens programleder, Marte Spurkland, spilte mor til friske Tilde (10) – som er profesjonell skuespiller. Tilde (10) spilte at hun het Mille (9) og hadde magesmerter.
  • De tre behandlerne som TV 2 viser bilder fra er valgt ut ifra at de var blant de som lovet mest om behandlingen, markedsførte seg mot barn og kunne tilby smertefrie konsultasjoner – et krav TV 2 stilte for å ivareta skuespilleren. Alle behandlerne holdt til i Oslo og omegn, og ble oppsøkt fra 6 til 14. mars.
  • Behandlerne tok mellom 600 til 800 kroner for rundt en times konsultasjon/behandling.
  • TV 2 opererer bare med skjult kamera og identitet i unntakstilfeller. Vi bruker det kun når vi mener det er den eneste måten for å dekke kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.