– Burde vært forbudt

I kjølvannet av TV 2s avsløringer om hvordan alternative behandlere håndterer barn raser eksperter. – Så ille at det burde være forbudt, sier lege og professor.

I Sverige er det forbudt å behandle barn under åtte år med alternativ behandling. I Norge kan hvem som helst kan kalle seg alternativ behandler og behandle norske barn og spedbarn.

Hele 18 prosent er villig til å ta med barnet sitt til alternativ behandling, viser ferske tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

– Alternative behandlere undersøker og diagnostiserer barn, og voksne, uten å ha skikkelig kompetanse. Det er meget alvorlig, sier lege og professor Christian Drevon.

En ny spørreundersøkelse utført av TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen viser imidlertid at 48 prosent mener at det burde være en aldersgrense for å motta alternativ behandling. Slik er det ikke i dag.

Vil forby

Etter Helsekontrollens avsløringer mener flere eksperter at dette burde være ulovlig.

– Det er så ille at det burde være forbudt, sier professor Drevon.

Se hele reportasjen her.

Også Landsgruppen av helsesøstre (NSF) er kritiske til alternative behandlingsformer rettet mot små barn. De mener Norge bør vurdere aldersgrense, slik Sverige har.

Barnelegeforeningen synes praksisen er svært betenkelig.

– Det er helt forkastelig at folk som ikke har noe medisinsk utdanning diagnostiserer og behandler barn, sier leder i Barnelegeforeningen, Ingebjørg Fagerli. Hun fortsetter:

– Helsemyndighetene burde sette søkelys på det som foregår av alternativ behandling. Kanskje spesielt mot barn - fordi det Helsekontrollen viser er at det blir diagnostisert tilstander som etter all sannsynlighet ikke er reelle i det hele tatt. I tillegg blir det foreslått tiltak som setter begrensinger på livsførselen til barn.

TV 2 har vært i kontakt med Helsedirektoratet. De vil ikke kommentere saken fordi de ikke fører tilsyn med alternative behandlere. I Norge er det ingen offisiell myndighet som fører tilsyn med alternative behandlere, og det er ikke engang krav i loven om at virksomheten til alternative behandlere må være forsvarlig.

– Nærmest tvunget til behandling

Lege Wasim Zahid reagerer på at man kan behandle barn uten å ha medisinsk utdanning.

– Det overrasker meg at dette er lovlig. Når man behandler barn må man være ekstra forsiktig, og man må vite hva man driver med. Det er det som problemet med å utføre alternativ behandling på barn. All behandling kan ha bivirkninger, komplikasjoner og være smertefull. Da skal man vite at det har noe for seg, sier lege Wasim Zahid, og fortsetter:

– Når man utfører slik behandling på barn som i tillegg ikke har egen vilje, og er underlagt foreldrenes vilje, er barnet nærmest tvunget til behandling.

Zahid forklarer at han generelt mener at foreldre vet barnets beste.

– Men i blant må man kanskje ha noen aldersgrenser som beskytter barna også, tilføyer han.

Forening: – Ikke fått klager

Norske naturterapeuters hovedorganisasjon (NNH) sier at aldersgrense for alternativ behandling har vært lite diskutert.

– Innenfor vår organisasjon har vi faktisk aldri hatt noen klage der barn har vært involvert i slike saker. Det er en grense på åtte år i Sverige, og vi har mye kontakt med de nordiske landene, men dette har aldri vært på agendaen, sier leder i NNH, John Petter Lindeland.

Lindeland forklarer at en forsvarlig praksis hviler på en god og allsidig terapeutkompetanse.

– Du bør ha gode kunnskaper i det faget du skal utøve. Du skal ha gode medisinske grunnkunnskaper, i tillegg til å ha innsyn i kommunikasjon og etikk. Det viktigste er å ha innsikt i egen begrensning, og eventuelt sende pasienter videre til sykehus eller lege, sier Lindeland.

Han medgir at det skal oppfordres til legesjekk før alternativ behandling - noe som ikke skjedde da Helsekontrollen oppsøkte tre behandlere.

– Generelt er det slik at i et intervjuopptak med en pasient så skal det foreligge klare referanser på at de har vært innom sykehus og lege for å bli diagnostisert. Og hvis de ikke har vært det, så mener jeg at det bør gjøres før de går videre til behandling, sier Lindeland.

Har du, eller noen du kjenner, erfaringer og opplevelser med alternativ behandling? Ta kontakt med vår journalist her.

Fakta: Barn og alternativ behandling

 • Nye tall viser at 18 prosent av oss er villig til å ta med barna våre til alternativ behandling. Minst fem prosent av norske foreldre gjør det, viser tall fra en spørreundersøkelse utført for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).
 • Hvem som helst kan i praksis utføre alternativ behandling. Det er ingen offentlig instans som fører tilsyn med at den virksomheten som alternative behandlere driver, er forsvarlig. Det er heller ikke noe krav i loven om at slik virksomhet skal være forsvarlig. Dersom helsepersonell er involvert gjelder kravet om forsvarlighet i Helsepersonelloven.
 • Felles for alternative behandlingsformer er at de ikke utformes eller tilbys på bakgrunn av å ha en klinisk dokumentert effekt.
 • I Sverige er alternativ behandling av barn forbudt dersom barnet er under åtte år. I Norge er det ingen slik regulering.

Kilder: NAFKAM, Helsetilsynet, Store norske leksikon.

Metode: Slik gransket vi

 • TV2s forbrukerprogram Helsekontrollen har, med skjult identitet og kamera, undersøkt hvordan norske alternative behandlere behandler barn bak lukkede dører.
 • Helsekontrollen ønsket å undersøke hvorvidt norske alternative behandlere gir forsvarlig behandling til barn og har den kunnskapen som trengs for å behandle barn.
 • Helsekontrollen kontaktet 30 alternative behandlere/klinikker. 29 av dem sa ja til å behandle barn. De fleste av dem hadde ikke helseautorisasjon eller formell helseutdanning. Èn av behandlerne krevde legesjekk før konsultasjon.
 • Helsekontrollen booket deretter time hos et utvalg av disse behandlerne, og dro til dem med skjult kamera for å dokumentere rådene som ble gitt.
 • Helsekontrollen opererte med skjult identitet. Helsekontrollens programleder, Marte Spurkland, spilte mor til friske Tilde (10) - som er profesjonell skuespiller. Tilde (10) spilte at hun het Mille (9) og hadde magesmerter.
 • De tre behandlerne som TV 2 viser bilder fra er valgt ut ifra at de var blant de som lovet mest om behandlingen, markedsførte seg mot barn og kunne tilby smertefrie konsultasjoner - et krav TV 2 stilte for å ivareta skuespilleren. Alle behandlerne holdt til i Oslo og omegn, og ble oppsøkt fra 6 til 14. mars.
 • Behandlerne tok mellom 600 til 800 kroner for rundt en times konsultasjon/behandling.
 • TV 2 opererer bare med skjult kamera og identitet i unntakstilfeller. Vi bruker det kun når vi mener det er den eneste måten for å dekke kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.