Sarah (21) kan ha avslørt sin egen drapsmann på gravsteinen

ELDGAMMELT MYSTERIE: Dette er gravsteinen til Sarah Smith, som døde i 1763. Teksten på steinen starter med initialene til den angivelige drapsmannen hennes.
ELDGAMMELT MYSTERIE: Dette er gravsteinen til Sarah Smith, som døde i 1763. Teksten på steinen starter med initialene til den angivelige drapsmannen hennes. Foto: Foto: Staffordshire Photo/Creative Commons
Det 250 år gamle drapsmysteriet har fått innbyggerne i landsbyen til å klø seg i hodet. Lokalhistoriker kan ha funnet svaret på gåten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det var C–––S B–––W».

Dette står på den 250 år gamle gravsteinen på kirkegården St Margaret's i engelske Wolstanton.

Siden gravsteinen ble oppdaget for flere tiår siden, har den vært et mysterie for både innbyggerne i byen, og nysgjerrige tilreisende.

Gravsteinen tilhører Sarah Smith, som ifølge Stoke Sentinel døde 29. november 1763. Hun ble 21 år gammel.

På gravsteinen kan man lese at Sarah var datteren til Samuel og Martha Smith fra nærliggende Bradwell Park - og at hun ble forgiftet og døde.

– Skriv dette på graven min

Dette kan man lese på gravsteinen:

“It was C–––S B–––W that brought me to my end. Dear parents, mourn not for me. For God will be my friend. With half a pint of poyson. He came to visit me. Write this on my grave. That all that read it may see».

Oversatt: “Det var C–––S B–––W som gjorde slutt på meg. Kjære foreldre, sørg ikke over meg. For Gud vil være min venn. Med en halv «pint» gift. Han kom for å besøke meg. Skriv dette på min grav. At alle som leser det kan se».

STEDT TIL HVILE: Det er på denne kirkegården, St. Margareth's, at Sarah er begravet. 
STEDT TIL HVILE: Det er på denne kirkegården, St. Margareth's, at Sarah er begravet. 

Stoke Sentinel skriver at man i kirkens arkiv kan lese at Sarah ble begravd 4. desember 1763, og at det nederst i dokumentet står «Sarah, barnet til Sarah Smith».

Dette kan tyde på at Sarah ventet et barn som på den tiden ble sett på som «uekte». Ingen er oppgitt som barnets far.

«Kan det være at barnets far bestemte seg for å drepe gravide Sarah for å kvitte seg med et potensielt skandaløst problem?», spør avisa.

Kanskje var barnets far allerede gift, eller ikke ønsket å gifte seg med Sarah?

Spørsmålene er mange.

Streng sogneprest

Like mange spørsmål melder seg rundt anklagen om at det var «C–––S B–––W» som gjorde det.

I 1763 var Wolstanton en liten landsby, og trolig kjente alle innbyggerne til hverandre.

Den gang livnærte de fleste seg som bønder, og få av dem kunne lese. Det kan ha bidratt til at få fikk med seg hva som faktisk stod på gravsteinen.

Nettstedet skriver at det var Edward Sneys som den gang jobbet som sogneprest på St Margaret's.

Sney skal ha vært en streng og høytidelig mann som trolig ikke ville ha tillatt teksten på Sarahs gravstein - med mindre han kanskje visste hvem drapsmannen var.

Den gang var det vanlig å få besøk av sognepresten på dødsleiet. Kanskje ble Sneys tilkalt da Sarah lå for døden?

Stoke Sentinel spekulerer på om det kan ha vært Sneys som overbeviste familien om å få med drapsmannens initialer og gravsteinen, i stedet for at de gikk ut med navnet.

«En gjenoppdaget hemmelighet»

Historiker Jeremy Crick, som bor i Wolstanton, hevdet i 2006 hadde løst det 250 år gamle mysteriet.

Han studerte graven i tre år, og bladde seg gjennom de mange støvete dokumentene fra den tiden.

The Mirror skriver at han i den uutgitte boka «Sarah Smith fra Wolstanton. En gjenoppdaget hemmelighet og et 250 år gammelt mordmysterie løst» navngir han det han mener er drapsmannen:

Den rike og innflytelsesrike bonden Charles Barlow, som bodde på Red Street, like i nærheten av Saras hjem i Bradwell Park.

Crick er overbevist om at den Barlow var faren til Sarahs uekte barn, og at han drepte den gravide 21-åringen for å unngå skam og fordømmelse i lokalsamfunnet.

Historikeren sier at Sarah og familien var livredd for represalier hvis de offentlig anklaget ham for drapet, og at de derfor bestemte seg for å hinte om hvem han var for å få en slags rettferdighet.

Ole-Kristians hilsen til «søringan» tar av på Facebook:

Ingen ble noen gang tatt for drapet, og trolig blir det aldri bekreftet at det virkelig var Barlow som tok livet av Sarah.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook