På tre timer fikk friske Tilde (10) diagnosene «parasitter som spiser blod», «midd» og «hjernestress»

Helsekontrollen sendte en helt frisk tiåring til tre alternative behandlere. Hun kom ut med blant annet parasitter og hjernestress. – Forkastelig, sier Barnelegeforeningen.

Det er altfor mye parasitter, det skal jo ikke være parasitter i det hele tatt. De spiser blod, legger egg og skiter rundt i tarmslimhinnen, sa en alternativ behandler, som ikke er helsepersonell, til friske Tilde (10).

I løpet av tre timer hos alternative behandlere fikk den friske tiåringen Tilde påvist følgende:

Fire til fem parasitter i tarmen, hjernestress, noe galt med stoffskiftet, tynntarmproblemer, tykktarmsproblemer, sopp, midd, vaksinereaksjon samt intoleranse mot brød, melk, egg, banan, kylling, lam, tomat, søtstoff, klor, sukker, gjær og hvetemel.

I tillegg fikk ti-åringen råd om kostholdsendringer som kan være helseskadelig. Dette kan TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen avsløre.

– Helt forkastelig

Barnelegeforeningen er rystet over Helsekontrollens funn.

– Det er helt forkastelig at folk som ikke har noe medisinsk utdanning diagnostiserer og behandler barn, sier leder i Barnelegeforeningen, Ingebjørg Fagerli.

Hun har vurdert rådene Tilde fikk fra alternative behandlere.

I Norge er alternativ behandling av barn lovlig, og det stilles ikke krav i loven om at virksomheten skal være forsvarlig, ifølge Helsetilsynet. Hvem som helst i praksis kan kalle seg en alternativ behandler.

Det overrasker meg at dette er lovlig
Wasim Zahid, lege

Helsekontrollen har, med skjult identitet og kamera, undersøkt hvordan tre norske behandlerne benytter alternativ behandling på barn bak lukkede dører.

Helsekontrollens programleder, Marte Spurkland, spilte rollen som «bekymret mamma». Hun tok med seg skuespiller Tilde (10) til tre klinikker som driver med alternativ behandling. Tilde er i virkeligheten frisk, men spilte at hun hadde hatt magesmerter i over to måneder.

Dette er bare bløff og lureri
Christian Drevon, professor og lege

Les hele behandlernes tilsvar til kritikken her.

Kan overse alvorlig sykdom

– Hvis magesymptomer hos barn varer over lengre tid så bør det sjekkes ut av lege, sier Fagerli i Barnelegeforeningen.

Ingen av behandlerne Helsekontrollen oppsøkte rådet tiåringen til å undersøkes av lege.

– Alvorlige sykdommer kan da overses, fastslår barnelegen.

Parasitter, hjernestress og tarmproblemer

En av behandlerne Helsekontrollen oppsøkte var Biopati-klinikken ved Carl-Erik Farnes. Han kaller seg biopat, og brukte et Vitatec-apparat i konsultasjonen av Tilde.

På nettsidene sine beskriver klinikken apparatet som «et integrert analyse- og behandlingsutstyr som baserer seg på måling av kroppens frekvenser».

Med denne maskinen konkluderte behandleren med at Tilde hadde fire til fem parasitter, hjernestress, midd og et kronisk problem med tarmen.

Et samlet ekspertkorps reagerer kraftig på diagnosene behandleren ga tiåringen.

– Dette er humbug. Det finnes ikke maskiner som kan påvise dette. Denne behandleren har åpen bart ikke kunnskap om hvordan kroppen fungerer. Det overrasker meg at dette er lovlig, sier lege Wasim Zahid.

Ekspertene Helsekontrollen pratet med er entydige i at det ikke finnes noe god dokumentasjon for å påstå at dette apparatet kan diagnostisere noe. Barnelegeforeningen er av samme oppfatning.

– Jeg synes dette er ganske ille, og jeg reagerer på hele settingen. Det behandleren forteller er skremmende, så barnet som får høre det kan jo bli ganske vettskremt, sier barnelege Fagerli.

De skjulte opptakene fra Biopati-klinikken kan du se på Helsekontrollen på torsdag klokken 20.00 på TV 2.

PÅ KLINIKKEN: Med denne maskinen hevdet behandleren på Biopati-klinikken at han skulle finne ut av Tildes problemer. Foto: Skjult kamera/Helsekontrollen.
PÅ KLINIKKEN: Med denne maskinen hevdet behandleren på Biopati-klinikken at han skulle finne ut av Tildes problemer. Foto: Skjult kamera/Helsekontrollen.

Behandler: Parasitter er kontroversielt

Biopati-klinikken vil ikke møte Helsekontrollen til intervju, men sender et skriftlig svar på kritikken. Der skriver biopat Carl-Erik Farnes blant annet:

«Vitatec analyseutstyr er et avansert fysisk basert datastyrt hjelpemiddel utviklet av en fysiker med doktorgrad til å gjøre et bedre terapeutisk veivalg - IKKE en diagnoseform.

Parasitter er et kontroversielt område, men innenfor biologisk medisin i hele verden er dette et akseptert medisinsk problem som gir mage- og tarmsymptomer for stadig flere.

Det var ingen tvil om at Tilde var en svært oppegående, vital og frisk jente. Testen viste dette tydelig - men denne type dårlige mikroorganismer i tarm kunne godt gi milde tarmsmerter, men må absolutt ikke gi symptomer i det hele tatt (...) ».

Hele biopatens svar på kritikken kan du lese her.

Helsekontrollen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den tyske produsenten av Vitatec-maskinen som ble brukt, uten å lykkes.

Ga farlige råd

Behandleren ved Sols bioresonans, Sol Olsen, benyttet også et lignende apparat til å gi Tilde diagnoser. På sine nettsider omtaler Olsen maskinen som et «spesielt elektronisk apparat - Bicom 2000».

Med denne maskinen konkluderte Olsen med at Tilde har parasitter, sopp, samt at hun bør holde seg unna en rekke matvarer. I tillegg «reagerte hun litt på BCG-vaksinen».

Olsen, som heller ikke har tradisjonell helseutdanning, rådet Tilde til å holde seg unna brød, egg, banan, kylling, lam, tomat, sukker og gjær. Slike råd kan i verste fall være farlig, mener Barnelegeforeningen.

– Det er for mange norske barn som står på sære dietter uten at det er noen grunn til det. Hvis kostholdet blir sært så får de ikke i seg de stoffene de trenger, og det kan gå utover vekt, lengde og hjernens utvikling, sier Fagerli i Barnelegeforeningen.

Var ment som en minidiett

Behandleren, Sol Olsen, på sin side sier i ettertid at denne «dietten» bare var ment til å vare i noen dager, og således ikke kunne være skadelig.

– Jeg ber pasientene komme tilbake etter en uke. Da er jo mange av disse tingene behandlet og blitt borte, sier Olsen til TV 2.

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) skriver følgende om Sols bioresonas-maskin:

«Det finnes ikke solid vitenskapelig dokumentasjon på at man ved bruk av bioresonans og apparatet Bicom 2000 (eller lignende apparater) kan avdekke helseproblemer».

Mener det er en bløff

– Dette er bare bløff og lureri. Det er ingenting som kan dokumentere at man kan si noe som helst med dette, sier professor i ernæring og lege, Christian Drevon.

BICOM 2000: Mens Sol mener at denne maskinen virker, mener ekspertene Helsekontrollen har pratet med noe helt annet. Foto: Skjult kamera/Helsekontrollen
BICOM 2000: Mens Sol mener at denne maskinen virker, mener ekspertene Helsekontrollen har pratet med noe helt annet. Foto: Skjult kamera/Helsekontrollen

Han reagerer kraftig på behandlerens utsagn. Barnelegeforeningen omtaler også behandlernes maskiner som humbug. Det er ikke behandler Sol Olsen enig i.

– All min erfaring tilsier at dette absolutt ikke er en bløff. Hvis det hadde vært det ville jeg aldri holdt på med dette. Folk blir friske, og plager blir bedre før de får manifisert seg som sykdom, sier Olsen.

Hun viser til studier hun hevder skal bevise at maskinen kan gi god behandling.

– Ekspertene Helsekontrollen har brukt er ikke eksperter i bioresonans. Det jeg driver med kan ikke sammenlignes med skolemedisin. Jeg vil vise til min empiriske erfaring som viser at dette virker. Det finnes mange kliniske studier på at maskinen virker, sier Olsen, som hevder at maskinen brukes på tyske legekontor.

Olsen medgir at hun burde rådet Tilde til å oppsøke lege.

– Ærlig talt, jeg prøver alltid å spørre om man har vært hos legen først. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke gjorde det da, sier behandleren.

Hele tilsvaret til Sol Olsen kan du lese her.

Helsekontrollen har vært i kontakt med den engelske produsenten av Bicom 2000-maskinen, BicomUK.

– Alle kan kjøpe disse maskinene. Vi råder våre terapeuter til ikke å komme med helsepåstander som ikke er støttes av produsenten – fordi det ikke er mulig å sette diagnoser med Bicom 2000. Hvis en terapeut diagnostiserer barn med bestemte tilstander, vil ikke vi anbefale det. Maskinen skal bare være et hjelpemiddel på veien mot diagnoser. Hvis man får resonans på Bicom-maskinen, kan man behandle med samme resonans. Men dersom man ønsker å diagnostisere sykdom trenger man flere kliniske tester som avføringsanalyse eller blodprøver, sier David Franklin i BicomUK.

Har du, eller noen du kjenner, erfaringer og opplevelser med alternativ behandling? Ta kontakt med vår journalist her.

Fakta: Barn og alternativ behandling

 • Nye tall viser at 18 prosent av oss er villig til å ta med barna våre til alternativ behandling. Minst fem prosent av norske foreldre gjør det, viser tall fra en spørreundersøkelse utført for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).
 • Hvem som helst kan i praksis utføre alternativ behandling. Det er ingen offentlig instans som fører tilsyn med at den virksomheten som alternative behandlere driver, er forsvarlig. Det er heller ikke noe krav i loven om at slik virksomhet skal være forsvarlig. Dersom helsepersonell er involvert gjelder kravet om forsvarlighet i Helsepersonelloven.
 • Felles for alternative behandlingsformer er at de ikke utformes eller tilbys på bakgrunn av å ha en klinisk dokumentert effekt.
 • I Sverige er alternativ behandling av barn forbudt dersom barnet er under åtte år. I Norge er det ingen slik regulering.

Kilder: NAFKAM, Helsetilsynet, Store norske leksikon.

Metode: Slik gransket vi

 • TV 2s forbrukerprogram Helsekontrollen har, med skjult identitet og kamera, undersøkt hvordan norske alternative behandlere behandler barn bak lukkede dører.
 • Helsekontrollen ønsket å undersøke hvorvidt norske alternative behandlere gir forsvarlig behandling til barn og har den kunnskapen som trengs for å behandle barn.
 • Helsekontrollen kontaktet 30 alternative behandlere/klinikker. 29 av dem sa ja til å behandle barn. De fleste av dem hadde ikke helseautorisasjon eller formell helseutdanning. Èn av behandlerne krevde legesjekk før konsultasjon.
 • Helsekontrollen booket deretter time hos et utvalg av disse behandlerne, og dro til dem med skjult kamera for å dokumentere rådene som ble gitt.
 • Helsekontrollen opererte med skjult identitet. Helsekontrollens programleder, Marte Spurkland, spilte mor til friske Tilde (10) – som er profesjonell skuespiller.Tilde (10) spilte at hun het Mille (9) og hadde magesmerter.
 • De tre behandlerne som TV 2 viser bilder fra er valgt ut ifra at de var blant de som lovet mest om behandlingen, markedsførte seg mot barn og kunne tilby smertefrie konsultasjoner – et krav TV 2 stilte for å ivareta skuespilleren. Alle behandlerne holdt til i Oslo og omegn, og ble oppsøkt fra 6 til 14. mars.
 • Behandlerne tok mellom 600 til 800 kroner for rundt en times konsultasjon/behandling.
 • TV 2 opererer bare med skjult kamera og identitet i unntakstilfeller. Vi bruker det kun når vi mener det er den eneste måten for å dekke kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.