BLÅBALL: Kjører du langs jorder i tiden fremover, er sjansen stor for at du vil få øye på rosa og blå høyballer.
BLÅBALL: Kjører du langs jorder i tiden fremover, er sjansen stor for at du vil få øye på rosa og blå høyballer. Foto: Felleskjøpet

Derfor blir ballene blå i år

Det er klart for nok en fargerik sommer på norske jorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor var det nok mange som måtte se en ekstra gang når de kjørte forbi jorder med høyballer, eller «traktoregg», på.

Mange av ballene var nemlig ikke hvite, som de vanligvis er, men rosa. Kampanjen ble startet av Felleskjøpet, som solgte rosafarget plast til inntekt for brystkreftsaken.

I alt lå det 200.000 rosa høyballer på norske jorder, som ga en samlet sum på 300.000 kroner til Brystkreftforeningen.

Blir blå

Nå får høyballene på norske gårder nok en farge, nemlig blå. Fargen markerer støtte til Prostatakreftforeningen.

– Etter fjorårets suksess var det liten tvil om at kampanjen måtte gjentas, og vi ønsket å legge til et nytt element, sier Jan Håvard Kingsrød, rundballegeneral i Felleskjøpet Agri, i en pressemelding.

– Valget falt på blå plast grunnet etterspørsel fra bønder samt positiv erfaring med tilsvarende kampanje i Sverige i 2016. Vi håper selvfølgelig å se det samme glødende engasjementet og støtte i år som i fjor, sier han.

Felleskjøpet skal selge både rosa og blå baller, og regner med å bidra med 600.000 kroner til forskning på bryst- og prostatakreft.

Fra New Zealand

Ideen om å farge høyballene rosa og rosa, kom først fra New Zealand. Siden har trenden spredd seg til andre land, som Storbritannia og Island.

Et firma fra New Zealand har også begynt å tilby en tredje farge, lilla, til bønder. Kjøper man den lilla plasten, støtter man det største barnesykehuset i landet.