– Vi tror på hele Norge, fire år med sentralisering er nok. Det er så mange som har blitt overkjørt av denne regjeringen, sa Trygve Slagsvold Vedum da han åpnet Senterpartiets landsmøte i Trondheim.

– Det er tid for skifte

Aldri før har det vært samlet flere delegater til et landsmøte i Senterpartiet enn i år. En selvsikker partileder er klar for å kaste dagens regjering og selv innta regjeringskontorene.

– Det er tid for skifte, det er tid for en regjering som tror på hele Norge, sa Senterpartiets leder da han åpnet det største landsmøtet i partiets historie.

– Sluttdatoen for dagens sentraliseringsregjering har vi satt, den er 11. september 2017, sa Vedum, som slo fast at neste gang han møter landsmøtet i 2019 har vi en regjering som tror på hele Norge.

Les også: Trygve stjeler Ernas slagord

Har ikke gått så bra på 20 år

Senterpartiet har fått et realt oppsving på målingene og så langt i mars viser snittet 10,75 prosent, som er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden 1997. Hver dag i år har partiet fått over 10 nye medlemmer, som gir en vekst på omlag 1000 medlemmer.

– Det er ikke jeg som partileder som skal vinne dette valget, det er laget. Og vi er sterkere enn på lenge. Om vi vinner dette valget er det ikke bare et parti, men det er en folkebevegelse som vinner valg, sa Vedum.

I sin tale latterliggjorde han flere av regjeringens reformer, som han hevder stort sett går ut på å fjerne tjenester der folk bor for å sentralisere dem.

– Vi kan le litt av språkbruken, men det er i realiteten en voldsom sentralisering. Og sentralisering avler sentralisering. Selv på et seminar i Unge Høyre må regjeringens logikk være krevende, sa Vedum.

Vil avskaffe EU-minister

Dersom Senterpartiet kommer i regjering etter valget lover Vedum at Norge ikke lenger skal ha en egen Europaminister.

– Europaministeren har opptrådt mer som EUs minister i Norge enn Norges mister i EU. Vi kommer til å avskaffe den ministeren fra oktober, sa Vedum som varslet at de ønsker å gjeninnføre posten som utviklings. og bistandsminister.

Han tok også et oppgjør med statsminister Erna Solberg som så sent som i 2005 og 2006 skrev innlegg om at Norge burde få Euro som valuta.

– Historien har vist hvor klokt det var å beholde krona og at det er folket som bestemmer. Det beste er at det er deg og meg som skal stemme som skal ha makta, sa Vedum.

Svar på tiltale

Foran landsmøtet i Trondheim har Senterpartiet stjålet Høyres nye slagord «Vi tror på Norge», og skrevet det om til sitt eget «Vi tror på hele Norge».

– Jeg fant det på selv, med en kopp kaffe uten noe oppi, ikke en gang med melk, sier Vedum til TV 2.

Under Høyres landsmøte for to uker siden gikk parlamentarisk leder Trond Helleland til frontalangrep på Senterpartiet.

– Der vi ser muligheter i norske distrikter, ser Vedum og Senterpartiet kun problemer, sa Helleland, som harselerte med latteren til Senterpartiets leder.

– Trygve, du kan smile og le, men nå er det på tide at du åpner øynene, for utviklingen i distrikts-Norge er helt fantastisk, sa han.

Under sin landsmøtetale ga Senterpartiets leder svar på tiltale.

– For et år siden ble vi kalt bakstreverske, så før jul prøvde de å kalle oss populister. Men kjære venner det er ikke vi som har snudd kappa etter vinden, det er vinden som har snudd.

– Kjære Erna, du kan kalle oss hva du vil, vi kommer til å mene det samme, vi gir oss aldri, vi tror på nærhet og en politikk som ser hele Norge , sa Vedum.

Advarte mot å flytte makt

I sin tale snakket også Vedum og terroren som på nytt har rammet Europa og behovet for sikkerhetstiltak også i Norge.

– Viss vi får regjeringsmakt til høsten blir det en av de mest krevende oppgavene vi får, sa Vedum.

Senterpartiets leder var også innom folkeavstemningen i Storbritannia som endte med at britene valgte å melde seg ut av EU.

– I etterkant av Brexit har vi blitt stigmatisert som om det er noe skummelt. Vår nasjonalstatstenking er ikke skummel, men det er den svakestes vern, der vi løfter hverandre, sa Vedum.

– Det beste er at det er deg og meg som skal stemme som skal ha makta. Om man flytter makt får du en slags byråkratisuverentitet. Det er jo ikke det som er demokrati, sa Vedum.