Høie krystallklar: – Dette er ikke helsetjenestens oppgave

Sykehuset Innlandet anbefaler lett psykisk utviklingshemmede å la være å få barn. – Man skal være veldig tilbakeholdne med å gi den typen råd, sier helseminister Bent Høie (H).

Tidligere har TV 2 fortalt at Sykehuset Innlandet mener personer med diagnosen lett psykisk utviklingshemning ikke bør få barn.

Tonje (20) har denne diagnosen, en diagnose som trolig er feil. Hun flyktet til Sverige for å få barn, hvor hun blir betraktet som en god mor.

TV 2 kunne fortelle at Habiliteringsavdelingen ved Sykehuset Innlandet anbefaler alle med denne diagnosen å ikke få barn.

Slik skal det ikke være, ifølge helseminister Bent Høie.

– Det er ikke det som er helsetjenestens oppgave. Man skal være veldig tilbakeholdne med å gi den typen råd, for det er noe som den enkelte må vurdere selv, sier Høie til TV 2.

– De har rettet feilene sine

Da moren til Tonje ringte sykehuset, sier hun at hun fikk beskjed om at Habiliteringstjenesten pleide å råde lett psykisk utviklingshemmede til sterilisering.

– Hvis moren er blitt møtt med dette utsagnet, så kan jeg ikke annet enn å beklage det, sier Wenche Røkke ved Habiliteringstjenesten til TV 2.

Sykehuset Innlandet avviser at de har som praksis å anbefale sterilisering.

– Sterilisering er noe som mennesker som selv har samtykkekompetanse kan be om. Det er ikke noe som helsetjenesten skal anbefale, sier Høie til TV 2.

– Jeg tror Sykehuset Innlandet har tatt denne saken på alvor og rettet i de feilene de har gjort. Det er viktig at sykehusene følger den informasjonen de har fått fra helsedirektoratet på dette området, sier helseministeren.

Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, sier det ikke er uønsket at lett utviklingshemmede skal få barn.

– Tvert imot slår FNs konvensjoner fast at alle, også de med nedsatt funksjonsevne, skal kunne ivareta sin fruktbarhet, sier Torgersen.

Direktøren sier det ikke er en diagnose som skal ligge til grunn når man skal vurdere om en pasient bør få barn, men at det er omsorgsevnen som skal vurderes.