Advokat Humlen møtte Mahads påståtte bror i Djibouti

Advokat Arild Humlen har personlig vært i Djibouti og framskaffet nye dokumenter, som han mener knuser UNEs hovedbevis på at Mahad er fra Djubouti og ikke Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en lang tur, men jeg har fått bekreftet det jeg forsøkte å få bekreftet, så sånn sett har det vært en vellykket tur, sier Humlen når TV 2 møter ham på Gardermoen.

Humlen reiste til Djibouti torsdag forrige uke, for å møte Abdoulkader Abdi Mohamed, mannen som ifølge dommen fra Oslo tingrett er Mahad Abib Mahamuds djiboutiske bror.

Retten trodde ikke på Mahads forklaring om at Abdoulkader er en venn og forretningspartner, men tilbake i Oslo hevder advokat Humlen at han har funnet bevis på at Mahad snakket sant.

– Det er utvilsomt slik at Abdoulkader er uten noen familiær tilknytning til Mahad, og har sine egne søsken og foreldre, sier Humlen.

Tre brødre

Bare noen dager før rettssaken startet 21. februar la UNE fram et nytt bevis på at Mahad angivelig var fra Djibouti og ikke Somalia – et pass, som UNE påstod var Mahads djiboutiske bror Abdoulkader.

Fordi beviset ble lagt fram så sent, har Humlen først etter at dommen falt hatt mulighet til å reise til Djibouti og undersøke påstandene fra UNE.

– Målet var å treffe denne personen som norske myndigheter hevder skal være Mahads bror.

Humlen viser TV 2 dokumentene han fikk overlevert av Abdoulkader under besøket i Djibouti.

– Dette er et originaldokument fra det djiboutiske folkeregisteret, med oppstilling av alle familiemedlemmene til Abdoulkader.

På dokumentet står mor, far og tre sønner oppført - Abdoulkader født i 1979, og to eldre brødre født i 1974 og 1969.

Humlen viser TV 2 dokumentene han fikk overlevert av Abdoulkader under besøket i Djibouti. Foto: Privat
Humlen viser TV 2 dokumentene han fikk overlevert av Abdoulkader under besøket i Djibouti. Foto: Privat

– Dette er de virkelige brødrene, som er oppgitt i det djiboutiske folkeregisteret, sier Humlen.

Mahad, som ifølge dommen er Abdoulkaders yngre bror, er ikke oppført.

– Hvordan kan du vite at det ikke er et falskt dokument?

– Det har disse stemplene og frimerkene, som er på offentlige dokumenter i Djibouti. Det skulle være lett for norske myndigheter å få det verifisert. Det er bare å ringe folkeregisteret, sier Humlen og legger til:

– For å underbygge at det er ekte, ba jeg om å få kopi av ID-kortene til alle. Når man kobler opplysningene i folkeregisteret på alle personene med ID-kortene, så må jeg si det er vanskelig å tro at dette er manipulert på noen som helst måte.

Ber Mahad slippe ny rettssak

Humlen varsler at han kommer til å sende en begjæring til UNE om å omgjøre vedtaket om tilbakekall av Mahads statsborgerskap på bakgrunn av undersøkelsene han har gjort.

– Vi sender dette til UNE, og ber dem foreta en verifisering, og en ny vurdering av hele saken. Jeg kan ikke akseptere en dom som bygger i det vesentlige på et bevis som er uriktig. Det er ikke til å leve med.

Dersom UNE får bekreftet at Abdoulkader ikke er Mahads bror, bør de innse at bevisene som står igjen er for tynne, sier Humlen.

– Det er ikke noen tvil om at hovedbeviset i dommen knytter seg til det angivelige slektskapsforholdet mellom denne broren og Mahad. Når det viser seg at det ikke er noe slektskapsforhold mellom dem, så ryker hele beviskjeden, sier han.

Advokat sender alle dokumentene til UNE, og sier det nå er opp til dem å få bekreftet at opplysningene stemmer.

– De hadde telefonnummer, adresse og navn på Abdoulkader. Dette er en person som er villig til å samarbeide for å få avklart tvil og misforståelser. Det er forunderlig at de ikke oppsøkte ham da de hentet en kopi av passet hans i Djibouti, sier han.

– Tar lang tid

Humlen anker dommen, men håper det ikke blir nødvendig med en ny rettssak.

– En rettssak tar lang tid, det vil bli kostbart. Mahad har ikke noe overlevelsesgrunnlag i Norge, og er i en fryktelig vanskelig situasjon, og den belastningen bør han spares for, sier han.

UNE har ingen kommentar til dette. Vi forholder oss til at retten fant vedtaket vårt gyldig etter grundig bevisførsel, heter det i en epost fra UNE.

På listen til Transparency International, som rangerer land etter hvor korrupte de er, ligger Djibouti som nummer 123 av 176 land. Informasjon om hvilke former for korrupsjonen tar i landet, dreier seg i hovedsak om betaling for rettigheter til å drive handel, særlig eksport og import over havna i Djibouti, opplyser Landinfo.

– Jeg har ikke funnet noe informasjon om betaling for å få utstedt uriktige persondokumenter. Det betyr jo ikke at det ikke foregår. Men jeg har ingen forutsetning for å si noe om hvor lett det er eller i hvilket omfang det foregår, sier landrådgiver Dag Petterson i Landinfor til TV 2.