– Det skjuler seg ganske mange kostnader i mobilabonnementet som du ikke ser ved første øyekast, sier Stein Jarle Olsen som er testansvarlig i teknologimagasinet Tek.no.

Sammen med TV 2 hjelper deg har han testet nesten 300 mobilabonnement.

Tre kategorier

Hovedkriteriet i testen har vært hvor mye mobildata man får for pengene. Siden vi alle bruker mobiltelefonen ulikt er testen blitt delt inn i tre kategorier etter hvor mye mobildata som er inkludert.

Altså beste abonnement med 1 GB mobildata, 5 GB mobildata og 10 GB mobildata.

Kategorier:

Kategori 1: Lite bruk - 1GB mobildata

Kategori 2: Middels bruk - 5 GB mobildata

Kategori 3: Mye bruk - 10 GB mobildata

Selv om inkludert mobildata er hovedkriteriet i testen blir faktorer som kostnaden for overforbruk, EU-roaming, hastighet og inkluderte SMS, MMS og ringeminutter også tatt med i vurderingen.

Dårlig deal

Testen avdekker flere abonnement som virker billige, men som tilbyr langt mindre enn sine konkurrenter.

– Det finnes noen abonnement her som jeg ikke helt skjønner kan være riktig for noen. De krever seg veldig godt betalt og du får ganske lite igjen, sier Olsen.

For eksempel får du kun 150 MB mobildata og et begrenset antall SMS, MMS og ringeminutter om du har «Litt bruk»-abonnementene til Telio, Nextgentel og Talkmore.

Det samme gjelder Onecall sitt abonnement med navnet Grunnpakka. Mens abonnementet Mycall S inkluderer 100 MB data, 100 SMS, MMS og ringeminutter + inkludert ringeminutter til utlandet.

Dette svarer selskapene

Kriterier:

  1. Tilbyr mest mobildata for pengene.
  2. Beste vilkår for SMS, MMS og ringeminutter.
  3. Tilbyr EU-roaming
  4. Pris dersom man overskrider inkludert mobildata.
  5. Makspris for mobildata.
  6. Data rollover
  7. Andre fordeler

Operatørene har ulike kommentarer på rangeringen. Talkmore sier om sitt abonnement at det er noe svært få har behov for, men at de velger å tilby det fordi det fortsatt er kunder som ønsker abonnementet. Også Onecall sier at Grunnpakka er et abonnement få velger og at det derfor ikke har et stort fokus hos dem.

Både Telio og Mycall sier at deres abonnementer er for kunder som ringer mye til utlandet og som ikke har behov for mye mobildata. Mycall sier også at deres abonnement inkluderer ringeminutter til utlandet. Mens Nextgentel kan informere om at deres abonnement vil opphøre fra 1. april i år.

De beste abonnementene

I alle tre kategoriene er det veldig jevnt i toppen. I kategorien Lite bruk er det abonnementet MiniFlex fra Komplett som går av med seieren.

– De har den laveste maksprisen for data, i tillegg til muligheten til å skru av og på fri EU-roaming for 8 kroner dagen. Komplett har også innført data rollover fra mars, sier Olsen.

Testvinnere:

Lite bruk - 1 GB

  • Komplett MiniFlex (99,-/mnd.)

Middels bruk - 5 GB

  • Telio 5GB+EU (258,-/mnd.)

Mye bruk - 10 GB

  • Komplett MaxiFlex (299,-/mnd.)

I kategorien Middels bruk er hovedkriteriet at abonnementet tilbyr 5 GB data. Her er det Telio 5GB+EU som vinner.

– Her er det egentlig ingen tvil, ettersom Telio er 40 kroner billigere enn neste abonnement med fri EU-roaming, sier Olsen. Data rollover kommer i løpet av mars, og du får ti prosent rabatt for hver venn du verver som abonnent.

I 10 GB er det igjen Komplett som gjør det best, med abonnementet MaxiFlex. .

– De har laveste makspris for data og muligheten til å skru av og på EU-roaming for 8 kroner dagen som er gunstig så lenge du ikke oppholder deg mer enn 6 dager i måneden i utlandet. Komplett har også innført data rollover fra mars, forklarer Olsen.

Disse ligger også i toppen

I kategorien lite bruk kommer Telipol Fri 1 GB på 2. plass, mens Hello 1 GB kommer på 3. plass.

I kategorien middels bruk kommer Telipol Fri 5 GB på 2. plass, mens det er abonnementet Hello 5 GB som havner på 3. plass.

– Abonnementene til Telipol er fleksible fordi de har en rekke størrelser på de ekstra datapakkene du kan kjøpe, i tillegg til egne pakker for EU og USA, sier Olsen.

Og både Hello 1GB og 5GB har samme pris per megabyte for overforbruk som Komplett.

I kategorien mye bruk kommer Hello 10 GB på 2. plass og Chili Mobil Fribruk Large på 3. plass.

– Hello er en femmer billigere enn Komplett, men har ingen mulighet for fri EU-roaming og når derfor ikke helt opp, sier Olsen.

Abonnementet fra Chili mobil er dyrere per megabyte overforbruk enn de to andre, men om du gjerne vil ha 10 GB og fri roaming er Chili det beste alternativet, siden fri roaming bare koster 55 kroner ekstra i måneden.