Kamilla (22) lider av tvangslidelser – reddet av ny, norsk firedagerskur

En ny, norsk behandlingsmetode kan hjelpe pasienter med tvangslidelser på bare fire dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kamilla Kvarnstein (22) har slitt med ulike typer tvangstanker de siste fire årene.

Hun har blant annet måttet leve med fugleskrekk og en trang til å sjekke komfyr, apparater og lys mange ganger i egen leilighet før hun forlot den.

– Det kunne ta en halvtime til tre kvarter å komme meg ut av leiligheten hvis jeg bare skulle på butikken eller skolen, forteller Kamilla i God morgen Norge.

Gikk ut over konsentrasjonen

Til slutt gikk det så langt at Kamilla besluttet å ta et permisjonsår fra musikkstudiene sine. Tvangstankene tok over store deler av livet hennes.

– Det gikk utover konsentrasjonen. Jeg kastet bort verdifull tid på feil ting. I tillegg blir man mer isolert, mindre spontan, og har det ikke noe bra, sier hun videre.

Men en ny, norsk firedagers-behandling skulle vise seg å bli til stor hjelp.

Forskningen og behandlingen har den siste tiden fått stor internasjonal oppmerksomhet, og ble også løsningen for Kamilla.

Hun gjennomgikk både gruppeterapi og eksponeringsøvelser som gikk ut på å stå i ubehaget med riktig teknikk.

– Jeg dro opp på Ekeberg til en gård hvor man kan klappe fugler og gå blant dyr. Det var veldig utfordrende, sier Kamilla.

Norsk suksess-behandling

Førsteamanuensis Bjarne Hansen er en av to psykologer og forskere som står bak behandlingsmetoden. Han sier at behandlingen er alt annet enn enkel for dem som gjennomgår den.

– Du skal møte de tingene du er livredd for. Kroppen reagerer som om den er i livsfare. Hvis man gjør det riktig kan man få stor endring på veldig kort tid, sier Hansen i God morgen Norge.

Professor i klinisk psykologi Gerd Kvale er den andre personen bak behandlingen. Hun forteller at pågangen har vært veldig stor.

– Folk fra hele landet tar kontakt. Både folk som har tvangslidelser selv og pårørende. Og behandlere som vil lære. Det er en fantastisk respons, sier Kvale.

Foreløpig har noen hundre blitt behandlet med metoden i Norge, og resultatene er gode.

– Det er slik at 70 prosent er ute av diagnosen seks måneder etter behandling, forteller Kvale.

Kamilla er en av dem som har fått livet tilbake.

– Hvis jeg får tvangstanker så vet jeg hva jeg skal gjøre. Jeg har fått et verktøy. Jeg har fått kontrollen tilbake, avslutter Kamilla.