HØYERE TRIVSEL: – Jo eldre en mor eller far er, jo mer stresstolerante er vi, sier utviklingspsykologen og professoren som står bak den danske studien.
HØYERE TRIVSEL: – Jo eldre en mor eller far er, jo mer stresstolerante er vi, sier utviklingspsykologen og professoren som står bak den danske studien. Foto: Colourbox

Ny studie: Derfor er eldre mødre bedre mødre

Stor studie viser at barn av eldre mødre har det aller best.

Det er i en ny studie fra Aarhus Universitet i Danmark at det kommer frem at eldre mødre er bedre mødre.

– Jo eldre mødrene er når de føder barnet, jo bedre trivsel har barnet, sier utviklingspsykolog og professor på Psykologisk Institutt ved universitetet, Dion Sommer, til Dansk Radio.

I den store studien har forskerne sett på sammenhengen mellom kvinnenes alder, samt hvordan barnet deres trives, hos 4700 danske kvinner i alderen 17-49 år.

Deretter har de sammenlignet barnets trivsel med morens alder.

LEDET STUDIEN: Utviklingspsykolog og professor på Psykologisk Institut ved Universitetet i Aarhus, Dion Sommer 
LEDET STUDIEN: Utviklingspsykolog og professor på Psykologisk Institut ved Universitetet i Aarhus, Dion Sommer 

Balanse er viktigst

Ifølge Sommer, er det spesielt mors oppdragelse som er årsaken til den store forskjellen i barnas trivsel.

Han sier at den eldre moren er mer autoritativ.

– Hun var bedre til å gi barna frihet når det skulle ha det, og på den andre siden stilte hun krav til barna. Det var en god balanse, sier han.

Videre forklarer han at de yngre mødrene enten var mer tillatende, slik at barna fikk lov til å gjøre mer enn de kanskje burde, eller i andre perioder var mer streng.

– I hvert fall var en ung mor mindre tolerant overfor avvik i adferd hos barnet, slik at det for oss er en forklaring på hvorfor barn av eldre mødre trives bedre, sier han.

Tåler stress bedre

Sommer mener dette kommer av at vi blir mer tolerante og romslige med årene.

– Jo eldre en mor eller far er, jo mer stresstolerante er vi. Vi er bedre til å tilgi, og er i det hele tatt mer tilfreds og etablert i livet, sier han.

Sommer forteller at kvinnenes utdanning og sosiøkonomiske forhold hadde lite å si for resultatet.

– Da vi tok alle de mødrene som hadde høyere utdannelse og en relativt bedre sosioøkonomisk bakgrunn ut av ligningen, var effekten av den eldre moren der fortsatt. Det vil si at alderen i seg selv kan ha en positiv effekt på barna, avslutter han.

Eldre mødre = høyere utdannede barn

I fjor meldte to forskere ved Max Planck-instituttet i Tyskland og London School of Economics, Kieron Barclay, og Mikko Myrskyläat, at det kan lønne seg å vente med å få barn.

I en studie publisert i Population and Development Review, skriver de at barn av eldre mødre klarer seg bedre på skolen og dermed har større sjanse for å ta høyere utdanning.

Grunnlaget for studien var en undersøkelse av hele 1,5 millioner svensker født mellom 1960 og 1991.

Barclay og Myrskyläat forklarer det oppsiktsvekkende funnet med samfunnsutviklingen, og kom med følgende eksempel for å forklare:

En kvinne som ble født i 1960 kunne for eksempel fått barn både i 1980 og i 2000. I løpet av disse 20 årene ville det barnet som var født sist fått fordelen av et bedre helsevesen og lavere barnedødelighet.

I tillegg vil dette barnet vokse opp i samfunn som har bedre skolevesen og hvor flere tar høyere utdanning.