Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report.

– En god start på en mandag morgen: Norge rangert som verdens lykkeligste land ifølge en ny rapport som oppfordrer nasjoner til å bygge sosial tillit og likestilling, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter.

Norge tok i fjor fjerde plassen, men har altså rykket helt til topps og kastet Danmark ned fra tronen.

– Med de ølprisene?

Danmark har rykket ned til andreplass, og reaksjonene lar ikke vente på seg:

«Noe er galt med denne listen. Norge på førsteplass? Er de klar over hva sigaretter og øl koster?» Skriver en av Ekstra Bladets lesere på Facebook.

«Kan man være lykkelig i et land hvor en øl koster 75 kroner» spøker en annen

«Norge er lykkeligst fordi de ikke er med i EU», mener en annen.

Mange av dem som uttaler seg på Facebook skylder på EU, politikere og innvandring for den tapte topplasseringen, men det er også noen som unner oss nordmenn førsteplassen:

«Så lenge det er nordmennene som tar oss er det ok. De er jo også danske selv om de ikke vil vedkjenne seg det», spøker en leser.

«Jeg skjønner at Norge er lykkeligst. Jeg elsker Norge. Det er så vakkert» skriver en annen.

Dansken Meik Wiking jobber selv med lykkeforskning ved universitetet i København.

– Bra for dem. Danmark har ikke monopol på lykke, sier han om den offisielle lykkerapporten.

– Materielle behov kan stå i veien for lykke

Associated Press (AP) har også sendt ut en fyldig artikkel til medier over hele verden. De skriver at selv om du må ha noe penger for å være lykkelig, men etter et visst punkt er det ikke mulig å kjøpe seg mer lykke.

«Hvis du vil reise til et lykkelig sted må du ha mer enn penger. En tykk vinterjakke hjelper» skriver de og gjør et poeng ut av at vi klatrer tre plasser på listen selv om oljeprisene stuper.

– Det er de menneskelige egenskapene som teller. Hvis de rikdom gjør det vanskeligere å ha gode relasjoner til andre, er det verdt det?, sier økonom og en av skribentene av rapporten, John Helliwell til AP.

– Materielle behov kan stå i veien for det menneskelige, sier han.

Han peker også på at gjennomsnittsamerikaneren har fått bedre råd de siste ti årene, men lykkeindeksen peker nedover. USA ligger på 14. plass i årets rapport.

Økonom Jeffrey Sacks ved Columbia University har vært med å utarbeide rapporten. Han sier at samholdet i Norge er sterkt sammenlignet med USA.

– Vi blir mer og mer fiendtlig innstilt. Og myndighetene blir mer og mer korrupt, oglikhetene øker, sier Sacks til AP. Han har sett spesielt på USAs stadig dårligere plasseringer på lykkeindeksen de siste årene.

– Det er en langvarig trend, og forholdene blir verre, sier han pessimistisk.

Sosial tillit og likestilling

Rapporten er utarbeidet ved å be mennesker i 155 land om å vurdere kvaliteten av livene deres på en skala fra en til ti, hvor en er det verste liv, og ti det beste. De ser også på økonomiske forhold, og helsesituasjonen til innbyggerne.

Generelt er det land på den nordlige klodehalvdel som er lykkelist. Island er verdens tredje lykkeligste land, fulgt av Sveits og Finland. Sverige er helt nede på 10. plass.

Rapporten er utarbeidet i samarbeid med FN og har som mål å fremme sosial tillit og likestilling.

– Lykke er i større og større grad ansett for å være et godt mål på sosial utvikling og som mål for offentlig forvaltning, heter det i rapporten.

De fire landene øverst på listen scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

I bunnen av listen ligger Sør-Sudan, Liberia, Guinea og Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi og Den sentralafrikanske republikk.

– Norge investerer i framtiden

Norge rykker til toppen til tross for lavere oljepriser, heter det i rapporten.

– Norge har beskyttet seg mot en «boom and bust»-økonomi og investert i fremtiden framfor å bruke pengene. Dette krever høy grad av sosial tillit, et samlet mål, sjenerøsitet og et godt styresett.

Rapporten understreker at 80 prosent av variasjonen i lykke i verden skjer innad i landene. I de rikere landene er psykisk og fysisk helse, samt personlige forhold en større faktor enn inntekt som årsak til lykke.