President Donald Trumps påstand om at Tyskland skylder NATO og USA store beløp, er uriktig, sier Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen.

– Tyskland har ingen gjeld til NATO, slår den tyske forsvarsministeren fast.

Ursula von der Leyen understreker at Tyskland har som mål å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret innen 2024, i tråd med vedtaket fra NATOs toppmøte i Wales i 2014.

Tysklands statsminister Angela Merkel understreket også dette da hun besøkte president Donald Trump i Det hvite hus fredag, og hun viste til at Tyskland økte sitt forsvarsbudsjett med 8 prosent i fjor.

Trump krever tilbakebetaling

For Trump, som gjentatte ganger har slått fast at USAs allierte må bidra mer til forsvarsalliansen, var forsikringene fra Merkel åpenbart ikke nok.

– Tyskland skylder enorme pengesummer til NATO, og USA må betales mer for det kraftige og veldig dyre forsvaret vi gir Tyskland, tvitret han lørdag.

Ifølge NATO benyttet Tyskland i fjor 1,2 prosent av sitt BNP på forsvaret, en økning fra året før da 1,18 prosent av Tysklands BNP gikk til forsvaret.

Von der Leyen tar nå til orde for "et mer moderne sikkerhetskonsept", der modernisering av NATO også må sees i sammenheng med oppbyggingen av en europeisk forsvars- og sikkerhetsunion og økte investeringer i FN.

Drastiske kutt

Trump la nylig fram et budsjettforslag for 2018 som innebærer drastiske kutt i USAs bistand og diplomatiske virksomhet.

USA betaler i dag rundt 28 prosent av FNs fredsbevarende operasjoner, rundt 67 milliarder kroner i inneværende år, mens Tyskland bidrar med rundt 6 prosent av dette budsjettet.

USA betaler i tillegg 46 milliarder kroner til FNs ordinære budsjett for 2016-2017, noe som tilsvarer rundt 22 prosent.

(©NTB)