Franske myndigheter slår fast at gjerningsmannen på Orly-flyplassen er samme person som skjøt en politikvinne før han i en stjålen bil dro til flyplassen utenfor Paris.

Det opplyste Pierre-Henry Brandet, talsmann for det franske innenriksdepartementet, på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Brandet bekrefter at de kjenner identiteten til vedkommende og at mannen er kjent for det franske sikkerhetspolitiet fra før.

SISTE: Broren og faren til den drepte gjerningspersonen er pågrepet i Paris, opplyser franske påtalemyndigheter.

Ifølge Brandet ble den nå døde mannen stoppet i en politikontroll i Stains utenfor Paris klokken 6.55 i dag tidlig.

Politikvinne skadet

Da han ble stoppet kjørte han en Renault Clio, men ifølge politiet skal han ved å kapre en Citroen fra en kvinnelig bilist ha byttet bil og kjørt til flyplassen etter å ha skutt mot politiet.

Denne bilen ble funnet på flyplassen.

Ifølge Le Parisien var det en kvinnelig politibetjent som ble skutt og truffet i ansiktet i Stains, men hun skal ha blitt lettere skadet.

3000 reisende ble evakuert fra flyplassen.
3000 reisende ble evakuert fra flyplassen. Foto: Thibault Camus

Inne på flyplassen forsøkte han å ta våpenet til en kvinnelig soldat tilhørende antiterrorstyrken Sentiel, som holder vakt flere steder i Frankrike for å forhindre terrorangrep.

Ifølge AP la han soldaten i bakken for å få tak i våpenet. Kvinnen var sammen med to andre soldater, og gjerningsmannen ble kort tid etter skutt og drept av en Sentiel-soldat inne på flyplassen. Det er uklart om gjerningsmannen klarte å ta våpenet.

Oppsto panikk

Øyenvitner forteller at det oppsto panikk på stedet.

– Han (gjerningsmannen, red. anm.) holdt rundt halsen hennes og samtidig holdt han armen og våpenet hennes, sier øyevitnet Dominique til Reuters.

– Det var da vi forsto alvoret. Vi løp unna og ned trappene, og da hørte vi to skudd, men jeg synes det tok lang tid, sier han.

Antiterrorpoliti ved Orly flyplassen utenfor Paris. 
Antiterrorpoliti ved Orly flyplassen utenfor Paris.  Foto: Christian Hartmann

Andre personer på flyplassen forteller at de hørte fire, fem skudd, og at det oppsto panikk.

– Alle ansatte på flyplassen ba oss om å løpe, da politiet stormet inn oppsto fullstendig panikk. Folk ble dyttet og noen falt, forteller en Yvonne, som jobber i et flyselskap til Reuters.

– Når noe sånt skjer blir man veldig redd. Du tror du vil bli... du tror du ikke vil overleve, sier hun.

Antiterror-påtalemyndigheter har tatt over etterforskningen av skyteepisoden.

Statsminister Francois Hollande hyller personellet som avverget det som kunne blitt en mye mer alvorlig situasjon.

– Jeg hyller motet og effektiviteten til politiet og de spesialstyrkene som møtte en angriper som var spesielt farlig, skriver han på Twitter.

Flyplassen ble i morgentimene lørdag evakuert mens politiet undersøkte om det er flere gjerningsmenn på stedet, melder BFM-TV.

Ingen andre personer ble såret i hendelsen på flyplassen.

Direktebilder fra stedet viste tungt væpnede sikkerhetsstyrker på vei inn på flyplassen, samt evakuerte flypassasjerer som er samlet i grupper utenfor terminalen.

Ingen norske flyvninger rammet

Flere fly som skulle ha landet på Orly-flyplassen er omdirigert til Charles de Gaulle-flyplassen.

Norwegian flyr til Orly, men selskapet har ingen avganger til flyplassen lørdag. SAS hadde et fly i lufta på vei til Charles de Gaulle-flyplassen i den franske hovedstaden, melder NTB. Charles de Gaulle ligger nord for Paris.

Orly er den nest største flyplassen ved Paris etter Charles de Gaulle og har både innenriksflyginger og internasjonale ruter til destinasjoner i Europa og Afrika.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255