Fredag møttes Tysklands forbundskansler Angela Merkel og USAs president Donald Trump ansikt til ansikt for første gang.

Trump kalte sitt første møte med den tyske statsministeren for fruktbart. Deretter startet han pressekonferansen med å skryte av Tysklands lærlingesystem.

– Avlytting til felles

På pressekonferansen var det en tysk reporter som fredag stilte Trump spørsmål om presidentens påstander om at Barack Obama i sin tid beordret avlytting av Trump.

– Når det gjelder avlytting fra den forrige administrasjonen, har vi i det minste noe til felles, kanskje, svarte Trump med henvisning til Merkel og til latter fra de fremmøtte på pressekonferansen i Det hvite hus.

Det har vakt kraftige reaksjoner i Storbritannia at Trumps pressesjef Sean Spicer torsdag gjenga anklager om at britisk etterretning bisto Obama i den påståtte overvåkingen. Spicer viste til en tidligere dommer som har hevdet overfor Fox News at Obama brukte britisk etterretning for å overvåke Trump.

Tar ikke ansvar for påstandene

Storbritannia har avvist påstandene som latterlige og fått forsikringer fra Det hvite hus om at de ikke vil bli gjentatt, men Trump kom ikke med noen form for unnskyldning til sin nærmeste allierte på pressekonferansen. I stedet forsvarte han tilsynelatende Spicer.

– Vi sa ingenting. Alt vi gjorde var å sitere en veldig talentfull juridisk stemme som var ansvarlig for å si dette på TV, jeg uttrykte ingen mening om det, det var en uttalelse fra en veldig talentfull advokat på Fox, så dere burde ikke snakke med meg, men med Fox, ok? sa en synlig irritert Trump fredag.

Det er ikke framlagt noen dokumentasjon for Trumps påstander om at han ble avlyttet under valgkampen i fjor, verken av amerikanske eller britiske etterretningstjenester.

Opptatt av Nato

President Donald Trump fastslo at andre NATO-land må bære en større del av byrden da han holdt pressekonferanse med Tysklands Angela Merkel i Det hvite hus.

I tillegg til å understreke at andre vestlige land må betale mer av Natos militærutgifter, ba han om mer «gjensidig og rettferdig handel».

Trump har tidligere kritisert Tyskland for valutamanipulering som gagner Tysklands egen eksportindustri, en kritikk han også har rettet mot Kina og Japan.

Før pressekonferansen sa en talsmann for Det hvite hus at Trump presset Merkel hardt når det gjaldt byrdefordelingen i Nato. Trump har flere ganger tatt til orde for at andre Nato-land må trappe opp sine egne militærbudsjetter betydelig slik at Nato-utgiftene blir jevnere fordelt.

Lot seg irritere

Før pressekonferansen var det fotografering, og Merkel sa hun hadde fått en vennlig velkomst i det hvite hus.

Trump lot seg imidlertid irritere av et spørsmål fra media og responderte ikke på ønske om et håndtrykk for fotografene.

TV 2 / NTB