I verdens yngste land, Sør-Sudan, pågår det for tiden en enorm sultkatastrofe, hvor millioner av mennesker står i fare for å dø av sult.

I februar erklærte FN hungersnød i landet, for første gang i verden på seks år, og FNs nødhjelpssjef har uttalt at «situasjonen er verre enn den noen gang har vært».

– Vi hører om folk som blir drept, inkludert barn og kvinner som blir knivstukket til døde, sier Amy Frost, teamleder i Redd Barna i Uganda, til TV 2.

Hit kommer tusenvis av flyktninger hver eneste dag fra nabolandet Sør-Sudan. Over halvparten av dem er barn, ofte svært unge og uten foreldre.

– Mange av dem som kommer til Uganda har gått i flere dager for å komme hit. De ankommer ofte med få eller ingen eiendeler, og klærne deres faller ofte fra hverandre, forteller hun.

Barn bindes fast til døde mødre

Som hjelpearbeider ved flyktningleirene i Uganda, er Frost daglig i kontakt med mennesker som har flyktet, i håp om å få helsehjelp og mat. Mange forteller om hjerteskjærende og grusomme opplevelser – og en desperat kamp om maten.

– Flyktningene som kommer er utslitte, sultne og ofte traumatisert av de det har vært vitne til i Sør-Sudan, sier hun.

Den desperate kampen om mat fører til økt kriminalitet i landet.

Sivile har blant annet fortalt om barn som blir bundet fast til sine døde mødre og kastet i elva, slik at det skal bli færre om maten.

– Vi har fått rapporter om at unge kvinner blir gjengvoldtatt av væpnede menn. Barn og familier blir utsatt for væpnede ran av de små verdiene de har, og foreldre blir drept foran øynene på barn så unge som seks og syv år, sier hun.

– Varslet katatrofe

Selv om FN først i februar erklærte hungersnød i Sør-Sudan, har hjelpeorganisasjoner i flere måneder advart om situasjonen i landet.

– Dette er en varslet katastrofe. Dette har verden visst lenge ville komme, sa kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge, Merete Agerbak-Jensen, til NTB i februar.

Også i andre land i østlige Afrika brer sultkatastrofen seg. Millioner er rammet av matmangel også i Jemen, Uganda og Somalia. I februar besluttet den norske regjeringen å gi 135 millioner til Sør-Sudan som følge av katastrofen.

FN: Menneskeskapt krise

Sultkatastrofen har utviklet seg som et resultat av borgerkrigen som har herjet Sør-Sudan i over tre år, kombinert med en dyp økonomisk og politisk krise. Millioner av sørsudanere har måttet flykte på grunn av krigen, og i tillegg har ekstrem tørke den siste tiden gjort det umulig å dyrke mat.

FN har imidlertid understreket at krisen er menneskeskapt.

Ifølge anonyme FN-kilder er sulten i noen tilfeller en konsekvens av at president Salva Kiir hindrer mathjelp til enkelte områder. I bunnen ligger den etniske konflikten mellom folkegruppen dinka, som presidenten tilhører, og nuerne, landets nest største folkegruppe.

Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan og ble en uavhengig stat i 2011. Delingen markerte slutten på en borgerkrig mellom myndighetene nord i landet og frigjøringsbevegelsen i sør, som varte 23 år. I 2013 brøt den nåværende borgerkrigen ut i Sør-Sudan.