Fredag ankommer Tysklands forbundskansler Angela Merkel Washington D.C. for å møte president Donald Trump for første gang.

Følg toppmøtet direkte øverst i saken. Merkel ankommer Det hvite hus 16.20 – og de to skal holde en felles pressekonferanse ca 17.10.

Fra hets til diplomati

Det er en spenning knyttet til dette møtet. Trump brukte mye tid på å hetse Merkel under valgkampen i 2016.

Han har kalt henne en taper, og latterliggjorde kåringen av henne til «Person of the year» i Time Magazine i 2015.

Han er svært kritisk til måten hun har håndtert flyktningkrisen, og gjentatte ganger anklaget henne for å ha ødelagt Tyskland og gjort Europa til et farligere sted.

– Se hva som skjer med Angela Merkel som jeg trodde var en god leder før hun gjorde dette. Jeg aner ikke hva som er galt med henne. Hva gikk galt? Angela, hva skjedde?, sa han under et valgkampmøte i Virginia i August.

Det er tvilsomt at han vil spørre henne om dette på samme måte når han møter henne fredag morgen amerikansk tid.

Nødvendig med ny start

Som to er verdens mektigste nasjoner er det viktig at USA og Tyskland har et nært forhold. Fredagen blir i så måte en mulighet til å få en ny start.

Merkel har også kritisert Trump. Hun var tydelig på at hun håpet Hillary Clinton ville bli USAs neste president, og hun var sterkt kritisk til Trumps førsteutkast til presidentordre som skulle nekte mennesker fra sju muslimske land innreise i USA.

Merkel er kjent som en pragmatisk person, og eksperter mener hun ikke kommer til å la de personlige konfliktene ødelegge arbeidet for en best mulig relasjon mellom de to landene. Det er planlagt at de to skal snakke om kampen mot IS, styrking av Nato, konflikten i Ukraina, og alle temaer som går på tysk-amerikanske relasjoner.

Trumps mantra er «America first», han hyller Brexit, og er kritisk til mulitilaterale handelsavtaler. Merkel vil hevde at et sterkt Europa er til USAs fordel, og hun skal ifølge nyhetsbyrået AP ha med seg en handelsdeligasjon bestående av blant annet topper i BMW og Siemens, som har flere titusener amerikanere ansatt i USA. De fleste i sørstatene hvor Trump vant valget.