I angrepet, som skjedde i Rwesororo i Kasese vest i Uganda i slutten av november i fjor, gikk soldater og politifolk inn i det som omtales som kongepalasset i byen.

Der skal de ifølge en ny rapport ha mishandlet og drept flere titalls mennesker i løpet av to dager.

En talsmann uttalte at 87 mennesker døde i sammenstøtene, blant dem 16 politifolk.

I videoen øverst i artikkelen vises det som angivelig er en landsby i brann, og personer som hentes ut av husene og mishandles av regjeringsssoldater.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANGE SKADDE: En kvinne i Kasese sitter ved en av de mange som ble skadet i sammenstøtene inne på området som omtales som kongepalasset. Foto: AFP.
MANGE SKADDE: En kvinne i Kasese sitter ved en av de mange som ble skadet i sammenstøtene inne på området som omtales som kongepalasset. Foto: AFP.

Human Rights Watch (HRW) konkluderer i en ny rapport med at dødstallene er mye høyere enn de myndighetene opprinnelig gikk ut med.

Iflge HRW døde minst 55 personer 26. november, mens mer enn 100, av dem minst 15 barn, ble drept dagen etter.

– Skulle ta terrorister

Ifølge AFP beskyldes kong Charles Wesley Mumbere for å støtte en milits som har angrepet ugandiske sikkerhetsstyrker, som ledd i kampen for å skape sin egen stat kalt Yiira Republic.

– Vi måtte storme palasset for å få tatt disse terroristene, og det var det vi gjorde, sa generalmajor Peter Elwelu i det ugandiske militæret til NTV etter hendelsen.

HRW har gjennom sine undersøkelser siden hendelsen konkludert med at mange sivile ble drept.

– Vi gjorde omfattende undersøkelser i området og fant at både kvinner, barn og andre sivile ble drept som del av angrepet, sier Maria Burnett i HRW.

USA krever svar

Da HRWs rapport ble offentliggjort onsdag, valgte den amerikanske ambassaden i Uganda å fordømme hendelsen.

– Vi er dypt bekymret over det overdrevne bruken av vold fra sikkerhetsstyrker i angrepet på den tradisjonelle kongens palass 27. november. Vi er svært bekymret over rapporter om at sikkerhetsstyrkene ikke forsøkte å få vekk ubevæpnede mennesker fra stedet, noe som kan ha bidratt til at flere barn døde, skriver den amerikanske ambassaden i en pressemelding.

Leter etter forsvunne barn

HRW mener også at flere barn forsvant i løpet av de to blodige dagene.

– Vi snakket med femten familier som fremdeles leter etter barna sine, i noen tilfeller tre og fire år gamle, som sist ble sett inne i palasset den dagen, sier Burnett.

ARRESTERT: Kong Charles Wesley Mumbere (t.v) beskyldes for å ha støttet en milits som kjemper for en selvstendig stat vest i Uganda. Her er han avbildet i desember, før et rettsmøte etter sammenstøtene i november.
ARRESTERT: Kong Charles Wesley Mumbere (t.v) beskyldes for å ha støttet en milits som kjemper for en selvstendig stat vest i Uganda. Her er han avbildet i desember, før et rettsmøte etter sammenstøtene i november. Foto: AFP.

Ugandiske myndigheter har arrestert 180 personer, inkludert den kulturelle institusjonens konge kjent som Omusinga. Disse personene er siktet for drap, forræderi og terrorisme.

Ingen av de 180 arresterte tilhører politiet eller det militære, og ingen skal ha blitt tiltalt for de angivelige drapene på barn og andre sivile.

HRW krever nå full etterforskning av hva som egentlig skjedde i Kasese.

– En etterforskning må startes slik at man sikrer at ofrene får kunnskap til sine kjæres skjebne, sier Burnett.

Også amerikanske myndigheter krever en grundig etterforskning.

– Det ugandiske folk fortjener en fullstendig og faktabasert oversikt av hva som skjedde, noe regjeringen ennå ikke har gitt, skriver den amerikanske ambassaden i pressemeldingen.