Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har de siste årene advart mot en omfattende russisk spionasje mot Sverige.

I årsrapporten for 2016 forteller Säpo at de har gransket flere mistenkte spioner, såkalte «muldvarper» eller «insiders», som skal ha blitt vervet for å samle inn sensitive opplysninger for en fremmed makt.

Under en pressekonferanse torsdag fortalte Säpo-sjef Anders Thornberg at de mistenkte er ansatte i såkalte skjermingsverdige virksomheter.

Den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten Must skrev i sin årsrapport for 2016 at de har identifisert spioner fra fremmede makter ved militære skjermingsverdige objekter.

– Det dreier seg om personer som vi har kunnet identifisere og som kan knyttes til fremmede makters etterretningstjenester, sa Jan Kinnander i Must til Svenska Dagbladet i februar.

I 2015 sa Säpo at den russiske spionasjen er svært omfattende, og at hver tredje russiske diplomat er spion. Russisk militær etterretning forsøkte å verve agenter og begikk datainnbrudd, og «interesserer seg for militær- og politipersonell samt personell som er stasjonert i utlandet», het det i årsrapporten for 2014.