Gransker barnevernet etter at fosterfar ble dømt for grove overgrep mot fosterdatteren

ÅLESUND (TV 2): Den overgrepdømte fosterfaren hadde to fosterbarn boende hjemme hos seg. Nå skal barnevernet i to kommuner granskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunnmøre tingrett dømte mandag en fosterfar i 50-årene fra Ålesund til seks års fengsel for grove seksuelle overgrep og voldtekt av fosterdatteren. I hemmelighet og med spionkamera filmet han også jenta mens hun dusjet og gikk på toalettet.

– Retten vil i skjerpende retning vektlegge den kynisme og mangel på empati som tiltalte har utvist. Tiltalte har derfor i de fire årene overgrepene foregikk begått et grunnleggende, og for fornærmede, brudd på den trygghet et fosterhjem skal utgjøre overfor et barn, heter det i dommen.

Mannen ble avslørt blant annet av en liten minnebrikken som politiet fant under ransakingen.

– Stoler jo på at de har undersøkt

Ålesund kommune hadde ansvaret for jenta som ble plassert i hjemmet til mannen som senere forgrep seg på henne. Overgrepene skjedde fra jenta var 12 år til hun var 15. På spørsmål om hvordan jenta kunne bli plassert i dette hjemmet, svarer kommunen dette:

– Det er slik at når kommunen får et omsorgsovertakelsesvedtak, så er det BUF-etat som hjelper kommunen med å finne fosterhjem. Da forholder barnevernet seg stort sett til det tilbudet som kommer fra BUF-etat. Det har en også gjort i dette tilfellet. Vi stoler jo på at de har undersøkt og klarert for å bli plassert hos, sier advokat Kristin Otterlei i Ålesund kommune.

– Var det en feilvurdering å plassere jenta i det aktuelle fosterhjemmet?

– Vi er veldig lei oss for det som har skjedd med denne jenta, men jeg kan ikke uttale meg nå om det var uheldig på det tidspunktet da hun ble plassert da. Vi skal gå nøye gjennom saken og finne ut hvordan dette kunne skje, sier Otterlei til TV 2.

Den nå dømte ålesunderen har i lengre tid også vært fosterfar for en gutt med Kristiansund som hjemkommune. Da Kristiansund kommune i mai i fjor ble varslet om at fosterfaren var under etterforskning for seksuelle overgrep, innførte de umiddelbart flere restriksjoner.

– Barnverntjenesten avsluttet oppdragsavtalen med fosterfar etter at vi ble gjort kjent med forholdene i fosterhjemmet av Ålesund kommune. Fosterfar har bodd utenfor fosterhjemmet, men hatt kontakt med gutten regulert av barnevernet og med tilsyn, opplyser barnevernsleder Elin Christine Karlsvik i Kristiansund kommune.

Først etter straffesaken mot fosterfar var avsluttet i Sunnmøre tingrett, valgte Kristiansund kommune å ta gutten ut av fosterhjemmet.

Barnevernsleder Elin Christine Karlsvik i Kristiansund kommune
Barnevernsleder Elin Christine Karlsvik i Kristiansund kommune Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2

– Barnevernstjenesten har vurdert saken forløpende og fulgte den i retten. Det var forhold som kom frem der som gjorde det nødvendig at barnet måtte flytte, opplyser Karlsvik.

Barnevernet ønsker ikke opplyse om hvilke forhold dette gjelder.

– Det var kjennskap som barnevernet fikk om saken og evaluering av tiltak som var satt inn som gjorde at vi vurderte at barnet skulle flytte ut av fosterhjemmet. Ut over det kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier Karlsvik.

– Burde barnet vært tatt ut tidligere?

– Vi har ikke grunnlag for å si det i dag. Men vi er opptatt av å evaluere i ettertid for å se om noe burde vært gjort annerledes, svarer barnevernslederen.

Vil granske

Og evaluering blir det. Fylkesmannen i Møre og Romsdal vil åpne tilsynssak i begge fosterbarnssakene og granske de grundig for å finne ut om barnevernet i kommunene har fulgt regelverket.

– Når vi får informasjon om to så alvorlige hendelser så kommer vi til å opprette tilsyn. Barnevernloven har flere bestemmelser om hvordan kommunene skal følge opp barn i fosterhjem for at de skal ha det trygt og godt. Vi må undersøke om de har fulgt reglene og fulgt opp fosterhjemmene slik de skal, sier fungerende utdanningsdirektør Jørn Thomassen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal til TV 2.