Hørselshemmede Joar (77) føler seg lurt av håndverkere – avtalen kostet ham 350 000

FORTVILER: Søskenparet Grethe Bjune og Joar Barth Skallevold fortviler over situasjonen som Joar har havnet i.
FORTVILER: Søskenparet Grethe Bjune og Joar Barth Skallevold fortviler over situasjonen som Joar har havnet i. Foto: Magdalena Mianowicz
Joar Barth Skallevold ble oppsøkt av håndverkere på døren. Han trodde firmaet skulle skifte to takstein, men avtalen kom på 350 000 kroner.

– Dette er utnyttelse av sårbare mennesker, sier søsteren Grethe Bjune (84) til TV 2 Hjelper deg.

Hun har engasjert seg i saken til lillebroren Joar Skallevold (77), og reagerer sterkt på fremgangsmåten som Larviks-firmaet Norges-Tak AS har brukt overfor broren.

Kort tid før jul ble Joar oppsøkt av to håndverkere. De ringte ikke på inngangsdøren, men banket på via terrassedøren.

– Jeg reagerte, for plutselig så står det to utenfor altandøren og banker på. Jeg synes det var merkelig. Hadde de ringt på hoveddøren så hadde lyset blinket, men det gjorde det ikke, forklarer Joar.

Se denne saken på TV 2 hjelper deg torsdag kl. 20.30.

Slet med å forstå håndverkerne

– Joar er tilnærmet døv uten høreapparat, forklarer søsteren.

Joar selv forteller at han slet med å forstå hva håndverkerne sa.

– Måten de pratet på, vet du, de pratet fort og veldig høyt og litt sånn snøvlete så jeg klarte ikke å følge med, forklarer Joar.

Han forstod at det var to takstein som skulle skiftes ut på huset. Han trodde dermed at han skulle betale 350 kroner.

– De gav meg den sjekken og sa jeg kunne skrive navnet mitt på den. Så så jeg ikke hva som stod i bunnen der, det var litt vanskelig å se, forteller Joar.

Han skal ha fått beskjed av håndverkerne om å gå i banken med giroen. Men summen på giroen som firmaet hadde fylt ut hos Joar var på et langt større beløp enn 350 kroner. Det oppdaget først søsteren Grethe da hun fikk se giroen som hadde blitt betalt.

Måtte ut med 350.000 kroner

– Joar, du har ikke betalt 350 kroner, ikke har du betalt 3500 kroner, ikke har du betalt 35.000 kroner, men du har betalt ut 350.000 kroner!!!

UTYDELIG: Giroen som ble utfylt av håndverkerne var på 350.000 kroner. Summen var ikke lett å se for Joar. Foto: Andreas Jakobsen
UTYDELIG: Giroen som ble utfylt av håndverkerne var på 350.000 kroner. Summen var ikke lett å se for Joar. Foto: Andreas Jakobsen

Giroen på 350.000 kroner som firmaet Norges-Tak AS hadde fylt ut hos Joar hadde forfallsdato neste dag. Selve summen var utydelig skrevet.

– Det var jo et sjokk for hele familien for han har jo brukt opp mesteparten av sparepengene sine, forteller Grethe.

– Jeg var ikke klar over det. At det var så mye penger, legger Joar til.

Skulle tilbakebetale pengene

– Jeg reagerer på at de har kommet hit på døren til Joar og innyndet seg. Hvor lenge var de her, Joar? En halvtime? Ja, cirka en halvtime og så får de han til å betale 350.000 kroner, forteller Grethe.

Joar følte seg bundet av kontrakten som han hadde underskrevet og avbrøt derfor ikke arbeidet. Det viste seg at det ikke bare var to takstein som skulle skiftes, men hele taket.

Ifølge kontrakten skulle hele summen betales inn gradvis ettersom arbeidet ble fullført. Grethe tok dermed kontakt med daglig leder i firmaet Kristian Odberg og bad han om å tilbakebetale alle pengene til Joar, slik at de kunne følge det som stod i kontrakten.

– Men pengene kom aldri inn på Joars konto, forteller søsteren.

HAR IKKE ORDNET OPP: Daglig leder Kristian Odberg i NorgesTak AS ønsket ikke å stille til intervju. Foto: Ørnulf Riisnæs
HAR IKKE ORDNET OPP: Daglig leder Kristian Odberg i NorgesTak AS ønsket ikke å stille til intervju. Foto: Ørnulf Riisnæs

Lover å ordne opp

Samme dag som TV 2 hjelper deg kontakter daglig leder Kristian Odberg i Norges-Tak AS, ringer han til Joar og tilbyr en løsning. Han tilbyr å gjøre ferdig terrassen som da var påbegynt, legge et nytt tak på garasjen og tilbakebetale 50.000 kroner til Joar.

Men fullt så enkelt blir det ikke. En måned etter at TV 2 hjelper deg først tar kontakt med Odberg, har han fortsatt ikke ordnet opp i saken. Han nekter også å stille til et intervju for å fortelle sin versjon av saken.

Først da TV 2 hjelper deg oppsøker Odbergs firmaadresse (som også er hans hjemmeadresse) begynner ting å skje. Kort tid etter legger firmaet et nytt tak på garasjen til Joar. Odberg lover også å tilbakebetale de 50.000 kronene til Joar.

Men samme dag som reportasjen skal sendes på luften har Joar fortsatt ikke sett noe til pengene.

I denne saken er det Norges-Tak AS i Larvik som blir omtalt. Vi ønsker å presisere at Norgestak Trøndelag AS ikke har noe med denne saken å gjøre.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook