AVBRUTT AV POLITIET: Dette skjermbildet fra direktesendingen viser øyeblikket politiet ankommer leiligheten i Uppsala.
AVBRUTT AV POLITIET: Dette skjermbildet fra direktesendingen viser øyeblikket politiet ankommer leiligheten i Uppsala.

Tiltalt etter direktesendt Facebook-voldtekt

To menn tiltales for voldtekt, mens tredjemann tiltales for å ha hjulpet til etter at en svensk kvinne skal ha blitt voldtatt under en direktesending på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Expressen blir tiltalen presentert på en pressekonferanse klokken 14.30.

En 18 år gammel mann og en 21 år gammel mann tiltales for voldtekt, mens ev mistenkt 24-åring trolig tiltales for å ha hjulpet til.

Tatt på fersken

De tre mennene ble i slutten av januar pågrepet i Uppsala etter at flere medlemmer av en lukket facebookgruppe varslet svensk politi om en pågående voldtekt.

Politiet rykket ut og kunne ta de tre mistenkte mens sendingen fortsatt pågikk.

I leiligheten fant de også kvinnen som skal ha blitt voldtatt. Kvinnen skal ha vært i «særskilt dårlig forfatning».

Mange så på

Direktesendingen ble formidlet i en facegruppe med 60.000 medlemmer.

Blant de som ble vitne til det sjokkerende overgrepet var Josefine Lundgren (21).

– Det er helt sykt. Det er bare syke mennesker som kan gjøre noe sånt. Flere mennesker burde bry seg og reagere. Det som gjør meg forbannet er at over 60 stykker satt og så på det, men det var bare jeg og én annen som ringte politiet, hevdet Lundgren overfor Expressen.

– Dette er en forferdelig forbrytelse og vi vil ikke akseptere denne type innhold på Facebook, skrev Peter Münster, Facebooks kommunikasjonssjef, i en e-post til SVT.

Mange vitner hjalp politiet

I begynnelsen hadde politiet bare tilgang til en kortere filmsekvens som utspilte seg etter det påståtte overgrepet, men i løpet av etterforskningen har mere videomateriale kommet politiet i hende.

– Det er video, mer enn det kan jeg ikke gå inn på sa Pontus Melander i påtalemyndighetene til Aftonbladet i februar.

Både politiet og administrator for facebookgruppen ba om at de som satt på bevismateriale sendte dette til politiet. Mange har ifølge politiet fulgt rådet.

– Vi har fått en utrolig respons, det er mange som har sendt videosekvenser til politiet og direkte til meg, fortalte Melander til den svenske avisen.

Ifølge Aftonbladet har to av mennene voldtatt kvinnen, mens tredjemann filmet, lo og oppmuntret voldtektsmennene mens overgrepene pågikk.