– Spiseforstyrrelser kan forekomme allerede i syv- og åtteårsalderen, sier overlege og spesialist i barne - og ungdomspsykiatri, Inger Halvorsen.

Den yngste pasienten hun har behandlet var åtte år gammel.

– Yngre barn kan bli opptatt av at de er for tykke og av å spise sunt, selv om disse barna ofte ikke utvikler en spiseforstyrrelse før noe senere, sier hun.

Faresignaler

Daglig leder i Ros (Rådgivning om spiseforstyrrelse) i Oslo, Mari Ourom, møter familier som opplever at barn får spiseforstyrrelser.

Der er det mange som forteller om faresignalene de har sett, og som etterhvert har utviklet seg til et problem.

– Familiene forteller gjerne at deres barn har begynt å endre matvaner, begynt å kutte ut matvarer eller kutte ut hele matgrupper fra kostholde sitt. Ofte uttrykker de også misnøye med egen kropp, og dette med kropp og vekt har blitt veldig vanskelig, sier hun.

I fjor fikk Ros 4.500 henvendelser fra folk i alle aldre.

– Det er et stort fokus på kropp og kosthold i det samfunnet vi lever i. Det snakkes mye om mat, både i barnehager, på skoler, blant venner og i familier, sier Ourom.

– Spis sammen!

Hagen mener det er flere ting foreldre kan gjøre for å gi barna et sunt forhold til mat og kropp.

– En ting er hva man velger å fokusere på selv. Det kan være bra og viktig å ha et positivt fokus på sin egen kropp og på andre, sier hun.

Hun anbefaler også at familier har regelmessige måltider sammen.

– Da blir barnet vant til at det er hyggelig å spise måltidene, og foreldre kan ha en mulighet til å tidlig oppdage det om barna kutter ut matvarer eller hopper over måltider, sier Hagen.

Hun understreker at det er viktig å få hjelp tidlig dersom man er bekymret for barns spising.

– Det er bedre prognoser dersom barn kommer tidlig til behandling, og det er bedre prognoser dersom foreldrene også deltar aktivt i behandlingen, sier hun.

Se hele intervjuet med de to i toppen av saken.