Bedriften skal ha lov til å bestemme om det er greit å bruke religiøse symboler, som hijab, på jobb. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Bedriften skal ha lov til å bestemme om det er greit å bruke religiøse symboler, som hijab, på jobb. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Johansen, Carina

EU-domstolen:  Bedrifter kan forby ansatte å bruke religiøse hodeplagg

EU-domstolen mener det er greit at bedrifter ikke tillater ansatte å bruke religiøse hodeplagg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-domstolen mener det er greit at bedrifter ikke lar sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg.

«Det er ikke direkte diskriminering når det i interne regler i en bedrift slås fast at det er forbud mot å bære synlige politiske, filosofiske eller religiøse symboler», heter det i en kjennelse fra EU-domstolen tirsdag.

«Dersom bedriften ikke har interne regler for dette, er det arbeidsgiverens ansvar å ta hensyn til kunder som ønsker at bedriftens tjenester utføres av arbeidstakere som ikke bærer muslimske hodeplagg», heter det i kjennelsen.

I Norge er det blant annet ikke lov å bruke religiøse hodeplagg på jobb i politiet. Sykehjemmet Blidensol i Stavanger har vært i hardt vær for å nekte ansatte å bruke hijab. I et styrevedtak begrunnes dette med at hijab er et politisk plagg på lik linje med turban og palestinaskjerf.

De fikk i høst kritikk fra både kommunen og Likestillings- og diskrimineringsombudet fordi de nektet sine ansatte å bruke hijab, turban og palestinaskjerf i arbeidstiden.

Stavanger kommune har truet med å si opp driftsavtalen med sykehuset, men sykehjemmet står på sitt og benytter klagerette sin.

(©NTB/TV 2)