may-Helen fikk sjokkbeskjed:

Lege: Du har normal celleprøve Gynekolog: Du har livmorhalskreft

May-Helen Losoa Forsbergs (45) celleprøve ble feiltolket og hun fikk kreftdiagnosen 1,5 år for sent. – Det var som å bli dyttet utfor et stup, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år får 300 norske kvinner diagnosen livmorhalskreft.

Halvparten har tatt celleprøver, men rundt 70 av disse kvinnene får på et tidspunkt feilaktig beskjed om at prøvene er normale.

Flere norske kvinner har derfor fått en forsinket kreftdiagnose, som har fått enorme konsekvenser.

Vent til neste prøve

May-Helen Losoa Forsberg (45) fulgte helsemyndighetenes råd om å ta celleprøve hos legen hvert tredje år. Også i 2006 tok hun en slik ordinær prøve hos fastlegen.

Etter at prøven kom tilbake etter analyse fikk hun vite at hun hadde celleforandringer, som kan bety at større sjanse for å utvikle livmorhalskreft.

– Jeg fikk beskjed om at det var forandringer, men legen sa han var usikker på hvordan det skulle følges opp. Så fikk jeg etter hvert beskjed om å ta en ny celleprøve etter seks måneder, sier May-Helen til TV 2.

Hun ventet et halvt år, og bestilte da både en time hos legen.

Resultatet fra den andre celleprøven viste så at celleforandringene var borte, og at alt så normalt ut. Det var beskjeden hun fikk av legen. En god nyhet, tenkte May-Helen.

Men May-Helen ønsket at en gynekolog skulle undersøke henne, og ba om en henvisning.

– Jeg lurte litt på om jeg da bare skulle kaste den henvisningen til gynekologen, og at jeg kanskje ikke trengte å gjøre noe mer før om tre år. Men så gikk jeg likevel da, sier hun.

May-Helen Losoa Forsberg. Foto: Nico Sollie /TV 2
May-Helen Losoa Forsberg. Foto: Nico Sollie /TV 2

Og da hun ble undersøkt hos gynekologen var det ikke tvil.

– Da viste det seg at jeg hadde kreft.

Det var derfor helt tilfeldig at May-Helen oppdaget kreften.

– Jeg var jo utrolig takknemlig for at hadde lyttet til magefølelsen og dro til gynekologen. Jeg vet ikke helt hva det var, men noe sa meg at jeg ikke kunne vente i tre år til. Legene på Ullevål sa den ekstra celleprøven hadde reddet livet mitt, sier hun.

Måtte fjerne livmoren

Likevel fikk det store konsekvenser å få diagnosen hele 1,5 år for sent. På den tiden hadde kreften rukket å sette seg.

– Det var som å bli dyttet utfor et stup – å få den diagnosen, sier hun.

Kreftdiagnosen innebar at May-Helen måtte fjerne livmoren og 18-20 lymfeknuter. I flere uker måtte hun vente på svar om kreften også hadde spredt seg. Det hadde den heldigvis ikke.

I dag er hun kreftfri, men har senskader.

– Jeg lider av fatigue, som gjør meg helt utmattet. Jeg har ikke energi lenger og skal utredes for dette nå, sier Forsberg.

Tall fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) viser at det er 18 kvinner som har fått tildelt erstatning etter å ha fått feiltolket celleprøver. Det er utbetalt over 41 millioner kroner til kvinnene.

For May-Helen er det tøft å tenke på at hun ikke kunne stole på prøvene som ble tatt.

– Det er jo kanskje en systematisk feil, og man burde gjøre noe med det. Man kan ikke akseptere at unge kvinner rett og slett dør av kreft når de har stolt på celleprøvene, sier hun.

Men hun ønsker likevel å oppfordre til at kvinner går og tar celleprøver, for de reddet faktisk henne.

– Hadde jeg ikke vært i den loopen og tatt disse prøvene så hadde kreften bare fått utviklet seg i fred og jeg hadde kanskje ikke vært her i dag. Så celleprøver er bra, tolkningen må bare bli enda mer presis og fange opp fler, sier hun.

Fryktet å dø fra sønnen

Som alenemor til en sønn ble det hele ekstra vanskelig for May-Helen.

– Tanken på å dø fra ham var helt grusom, samtidig skulle jeg være oppegående og ta vare på ham midt i denne krisen. Mens han satt i stuen og så på barne-TV satt jeg inne på rommet og gråt i en pute, sier hun.

For 45-åringen var det vanskelig å akseptere feilen som var blitt gjort.

Hun tok derfor kontakt med Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), varslet om saken, og ba dem undersøke hva som faktisk hadde skjedd.

– Jeg fikk vite at jeg hadde den eksplosive varianten av kreft, som bare vokste fort. Men jeg slo meg ikke til ro med det, sier hun.

NPE konkluderte til slutt med at May-Helen var blitt feilbehandlet, og hun er tildelt erstatning.

– Erstatning er et plaster på såret. Men penger er penger og liv er liv. Det vil aldri kunne kompensere fullt ut, sier hun.

Livmorhalskreft og livmorhalsprogrammet:

  • Kvinner mellom 25-69 år får hvert tredje år en påminnelse om å ta celleprøve fra livmorhalsen. Prøven blir analysert for celleforandringer og forstadier til kreft.
  • 68% av kvinnene tar celleprøver jevnlig, man har sett en økning blant unge kvinner etter Thea Steens blogg og #sjekkdeg-kampanjen.
  • Rundt 300 kvinner får livmorhalskreft årlig, 100 dør av sykdommen.
  • Av de 300 kvinnene har litt over halvparten ikke tatt prøver.
  • Rundt 70 kvinner som får påvist kreft hvert år, har tatt prøver, men fått beskjed om at alt er normalt ved siste 3 års intervall viser tall fra Kreftregisteret.
  • Det tas årlig rundt 400 000 celleprøver i Norge. 4000 kvinner får behandling for forandringer og forstadier.