unge gutter lokkes inn i kriminelle gjenger:

– De gråter på kontoret hos oss dagen etterpå

I Oslo forsøker den kriminelle gjengen Young Bloods å rekruttere stadig yngre gutter til å selge narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå øker Oslopolitiet innsatsen for å stoppe dem, og forteller om ungdom som gråter i avhør fordi gjenglivet er alt annet enn glamorøst.

TV 2 fikk være med Oslopolitiets avsnitt for Spesielle Operasjoner (SO). Midt på natten gjør politiet seg klare til å aksjonere mot en leilighet der de tror det brukes og oppbevares narkotika.

De tror at personene som befinner seg i leiligheten sør i Oslo, kan knyttes til den kriminelle gjengen Young Bloods.

Bruker vold og trusler for å utnytte

Politiet har mistet tålmodigheten med gjengmiljøet. Nå intensiverer de innsatsen mot den organiserte gjengen.

– Denne gjengen bruker vold og trusler for å utnytte ungdom. Det er vi veldig lite glad i, sier Rune Swahn, leder avsnitt for Spesiell Operasjoner. Den organiserte gjengen Young Bloods har gitt dem hodebry den siste tiden.

Noen av gjengens sentrale medlemmer har vært involvert i skyting midt i Oslo sentrum, topedovirksomhet og kidnapping.

Gjengen, som har sitt utspring fra Søndre Nordstrand bydel og Holmlia, har nå slått seg stort opp på narkotikamarkedet, og regnes som svært voldelige.

– Vil det si at gjengen forsøker å vokse?

– Ja, mye tyder på det, at denne gjengen forsøker å vokse og gjøre seg sterkere og få mer makt, sier Swahn.

– De tøffe gutta gråter hos politiet

For å vokse må gjengen rekruttere flere medlemmer. Unge gutter lokkes inn i gjengen som narkotikaselgere.

– Lederne fremstiller dette som at man kan tjene fett med penger, det er champagne på byen, det er nærmest slik at du eier verden. Men virkeligheten er jo en annen. De som blir rekruttert inn her, det er jo løpegutter som blir pisket rundt, nærmest som slaver og må gjøre drittjobber og selge narkotika for gjengen og får ikke noe igjen for det selv.

– De gutta som oppfører seg tøffe i trynet i nærmiljøet, de gråter på kontoret hos oss dagen etterpå når virkeligheten treffer dem.

– Hva sier de da?

– Mange av dem skulle ønske at de hadde tatt noen andre valg, satset mer på skole, satset mer på en karriere som for eksempel gründer i næringslivet. Og det som er viktig å huske på da, er at det er jo aldri for sent å endre kurs.

Swahn understreker likevel at gjengkriminalitet og rekruttering foregår over hele byen, og ikke bare i Søndre Nordstrand bydel. Men menneskene som bor der, har merket en endring.

– Særlig de to siste årene har det vært en utfordring. Mye gjenger, mye vold, åpenlyst salg av narkotika, sier senterleder på Senter Syd Mortensrud,Richard Elphinstone.

Han har vært senterleder i 17 år, og sier at det er et godt sted å bo, men at han og flere med ham er bekymret over utviklingen.

– Hvor ille vil du si at situasjonen er?

– Den er så ille at noe må gjøres.

TV 2 traff ungdomsgjengene som daglig henger på senteret, men de ville ikke filmes eller kommentere saken. Det er blant annet disse guttene senterlederen frykter er lett bytte når gjengene er ute etter å rekruttere.

– Rekrutterer barn

Senterlederen er redd for at ungdommene som daglig henger på senteret er lett bytte når gjengene er ute etter å rekruttere.

– Mange lar seg overraske når de ser hvor unge disse er. Barn, for det er jo barn, helt ned i 13-14 års-alderen, sier Elphinstone.

På Holmlia der noen av de eldste medlemmene i Young Bloods er oppvokst, har det vært en positiv utvikling gjennom mange år. Men beboerne forteller likevel om problemer med kriminalitet i bydelen.

– Det er det altså. Det er ofte barn helt ned i 12-13 års-alderen, såvidt jeg vet, som selger narkotika på skolene, sier Holmlia-beboer Tom Lier.

For gjengangerne er det bare en metode som fungerer

– Hvis folk opplever en utrygghet, da er det vår oppgave å sette inn tiltak for å øke den trygghetsfølelsen hos folk, sier Swahn.

Under nattens aksjon fant de narkotika i leiligheten og pågrep en person. Bare den siste måneden har den økte innsatsen mot Young Bloods resultert i 40 nye straffesaker. For å forhindre en utvikling er forebyggende arbeid viktig, men for noen av gjengangerne er det bare en metode som fungerer:

– Sette dem i fengsel, bak lås og slå, der de ikke kan rekruttere flere ungdommer inn, utnytte flere ungdommer, drive mer kriminalitet eller gjøre negative ting for samfunnet, sier Swahn.